Column: Varkensprijs blijft onveranderd en dat is op dit moment gunstig
Deze week hadden we het genoegen dat de slachterijen de noteringen onveranderd hebben gehouden en onder deze omstandigheden is dat het meest gunstige scenario. Het aanbod blijft nog ruim; al is het aantal geslachte varkens weer net onder de 300.000 varkens. Het slachtgewicht is echter met 0,2 kilogram gestegen en dat is niet goed. De Nederlandse slachterijen slachten wel gewoon door, maar de varkens die naar het buitenland moeten, dat is het probleem. Te weinig vraag en als er wel vraag is, zijn er niet altijd chauffeurs die ze weg kunnen brengen.
In het begin van de week zag het er even beter uit door geluiden uit China
In Duitsland is het weinig anders. Het aantal slachtingen is stabiel op 836.000 varkens, maar ook hier stijgt het slachtgewicht. De VEZG heeft het over plus 0,5 kilogram en dat is zeer fors. In het begin van de week zag het er even beter uit. Er waren geluiden uit China dat de termijnmarkt daar met plus 8 procent was gestegen en gelijk zie je dat terug. Waar vrijdag 8 oktober in Duitsland nog varkens waren verkocht voor 1,15 euro steeg de Teleporc op dinsdag naar 1,23 euro ( 1,20 – 1,255 euro), maar ging op woensdag alweer terug naar 1,20 euro en bleven de noteringen van de slachterijen op onveranderd. Maar op vrijdag was er geen handel meer en werd er geen varken verkocht. De oorzaak zal wel gezocht moeten worden in het feit dat er een wild zwijn met AVP was gevonden ver ten westen van het eerdere gebied. Dit soort bericht boezemt in Duitsland toch enorme angst in. Meerdere varkenshouders willen dan weer versneld leveren en wat dit voor de komende week gaat inhouden, blijft even afwachten. Voor de Boerenvarkensprijs betekent het dat we rustig moeten blijven en de notering onveranderd op 1,41 euro moeten houden.
De noteringen in Denemarken en België bleven ook onveranderd, maar Frankrijk kon er op maandag zelfs een kleine verhoging uitpersen van 0,001 euro. Italië en Spanje gingen de noteringen ook deze week weer met een aantal centen naar beneden.
Wat mogen we verwachten voor de komende weken? Vorige week was alles zeer somber. Echter, nu ziet men toch weer een aantal lichtpuntjes. En waar iedereen vorige week nog wachtte met inkopen, omdat de prijs misschien nog verder zou kunnen dalen, zijn we nu op een punt dat dit niet meer zo is en iedereen wat meer in het voren gaat bestellen. Dan gaan we op een punt komen dat slachterijen ook meer willen slachten en dit zelfs op de zaterdag weer gaan doen. De bevoorrading voor de kerst begint ook binnenkort en dat zal hopelijk een positieve bijdrage leveren aan de varkensprijs; al zal dit wellicht niet tot een forse stijging gaan leiden.
De biggenmarkt ziet diep in misère
Op de biggenmarkt kun je nog weinig positiefs ervaren. De vaste koppelingen lopen gewoon door en daar zijn ook weinig problemen, maar de biggen die over zijn? Waar raak je die kwijt? Waar vorige week deze biggen nog 17,50 euro opbrachten, was dat deze week 15 euro. Voor volgende week praten ze over 13 euro en dat is inclusief btw en transport. Dus 10 euro voor de vermeerderaar. 10 euro? Het enige voordeel is dat de biggen als slachtbig weggaan en ons dus niet weer voor de voeten lopen. Het blijft te triest voor woorden. Voor de komende weken lijkt het er ook nog niet op dat er veel gaat veranderen. De Boerenbiggenprijs blijft onveranderd op 20 euro.
Mest moet juist nu geld op kunnen brengen
Dagelijks zie je berichten voorbijkomen van de fors gestegen kosten voor de kunstmest. Nu is mijn vraag: Wanneer gaat de varkensmest dan geld opbrengen? Als je alle meststoffen in de varkensmest in geld omrekent, is dit inmiddels toch een fors bedrag. Daar zal wat transsport af moeten en wat meer kosten voor aanwending, maar dan nog blijft er voldoende over voor de varkenshouder. De meest varkenshouders kunnen het nu wel gebruiken dat kosten opbrengsten worden of vinden we het allemaal al heel gewoon dat de transporteur elke drie jaar de nieuwe Volvo weer inruilt en het voor de akkerbouwer de mestafzet al een derde of vierde tak is geworden. De club wordt steeds kleiner, valt er nu niet wat te regelen?