Biologische varkens van Odin krijgen meer rust voorafgaand aan slacht
„Eén van onze idealen is een gezonde keten van dier tot bord. Dat willen we natuurlijk ook voor ons varkensvlees”, zegt Odin directeur Merle Koomans van den Dries. „Naturverbund heeft precies de juiste kleinschaligheid voor ons. Ze werken met vaste medewerkers en slachten alleen vee uit de biologische en natuurlijke veehouderij, terwijl grotere bedrijven vaak met oproepkrachten werken en ook dieren slachten uit de gangbare veehouderij."
„Daarnaast werkt Naturverbund ambachtelijk en gaan ze zeer zorgvuldig om met dieren. Mooi is daarbij dat ze heel transparant zijn over hun werkwijze en de herkomst van hun dieren. Afnemers kunnen makkelijk op bezoek komen en het hele proces volgen. Dit soort zaken vinden wij, zeker voor een slachterij, erg belangrijk. Daarnaast is hun vlees van zeer hoogwaardige kwaliteit.”
Vaste boeren, vaste medewerkers
De varkenshouders brengen hun eigen varkens ’s avonds naar de slachterij zodat de dieren eerst een nacht tot rust kunnen komen. Volgens Odin heeft dit als bijeffect dat de smaak van het vlees beter is. Verder werkt het bedrijf met een vaste groep boeren uit de regio. Minstens 85 procent van de varkens is binnen 50 kilometer van de slachterij grootgebracht. De tijd dat dieren onderweg zijn naar de slachterij is daardoor maximaal 2 uur en meestal minder.
Ook begeleiden de mensen van Naturverbund de boeren bij het varkenshouden. Hierbij wordt er extra gelet op diergezondheid, voedingskwaliteit en dat het voer van de eigen boerderij komt of uit de regio. Alle handelingen die horen bij het slachten en verwerken van het vlees van één dier worden uitgevoerd door dezelfde medewerkers.
Traject
Merle Koomans van den Dries: „We hebben een lang en zorgvuldig traject doorlopen waarbij we verschillende slachterijen bezochten die we op diverse onderdelen beoordeeld hebben, voordat we op Naturverbund uitkwamen. De werkwijze en de goed bij ons passende schaalgrootte van een slachterij als Naturverbund is in Nederland op dit moment nog niet te vinden. De prijs van ons biologische varkensvlees zal hierdoor omhooggaan, maar we denken dat onze klanten dit graag over hebben voor vlees dat op zo’n zorgvuldige manier geproduceerd wordt.”
Assortiment
Ongeveer 40 producten uit het huidige vleeswaren- en varkensvleesassortiment van Odin komen voortaan onder de naam Naturverbund in de schappen van Odin winkels en andere biologische speciaalzaken. Ook introduceert Odin een paar nieuwe producten, zoals Neurenburgerworstjes, schnitzel en boerenleverworst. De biologische kip-, Demeterrundvlees- en duurzame visproducten blijven gewoon door de huidige leveranciers geleverd worden.