'Toeleveranciers moeten zich met hun corebusiness bezighouden’
Brabantse varkenshouder switcht naar ander veevoerbedrijf vanwege AgriNL
AgriNL, een netwerk van elf bedrijven uit de Agro-foodsector en LTO Nederland, publiceerde vorige week een actieplan op de website waarmee het poogt een oplossing te bieden voor de stikstofcrisis. In het plan wordt onder andere gesproken over het inruilen van landbouwgrond voor woningbouw en natuur. Ook werd door AgriNL een advertentie geplaatst in verschillende landelijke dagbladen.
Van Bommel had kritiek op de drie pagina tellende samenvatting, die inmiddels ook van de AgriNL-site is verwijderd: „Ik vind dat de stikstofcrisis evenredig opgelost moet worden en dat niet alleen de landbouw wat hoeft te doen. Wat andere sectoren zoals het verkeer en de luchtvaart moeten doen, daar lees ik niks over in het document.”
Bezig houden met corebusiness
Niet alleen de Brabantse varkenshouder had kritiek. Ook boerenbelangenbehartigers sprongen in de bres en Farmers Defence Force dreigde met protestacties bij de aangesloten bedrijven. Na een storm van boerenkritiek stapten veevoerbedrijven ForFarmers en de Heus uit het netwerk. Het veevoerbedrijf waar Van Bommel klant was, bleef zitten. Dat was voor de Brabantse varkenshouder een reden om te switchen. „Ik ben gewisseld omdat ik vind dat toeleveranciers, eigenlijk alle partijen binnen AgriNL, zich aan hun corebusiness moeten houden zoals goed voer maken en voldoende melk krijgen. Ze hoeven niet over ons als boeren te spreken, dat beleid kunnen wij zelf maken en naar Den Haag brengen via boerenbehartigers.”
Gesprek met CEO
Toen hij zijn standpunt duidelijk maakte aan zijn voormalige veevoerbedrijf, belde de CEO hem op. „Ik heb hem gezegd dat ik zeker niet opgestapt ben vanwege de kwaliteit van het voer en de service. Ik draaide gewoon goed.”
Het veevoerbedrijf vertelde vervolgens tegenover Van Bommel dat zo’n netwerk als AgriNL goed is ‘omdat er anders over de landbouw word gesproken en niet met de landbouw’. Ook werd gezegd dat de onafhankelijke voorzitter Tjibbe Joustra goede connecties heeft in Den Haag om dingen voor elkaar te krijgen. Toch bleef van Bommel bij zijn standpunt: de boeren zijn niet goed genoeg vertegenwoordigd. „Ik heb het bedrijf een ultimatum tot zaterdagochtend 10 uur gegeven, maar ze bleven nog lid. Met mijn switch wil ik een statement maken richting de bedrijven dat ze niet zomaar over mij en mijn bedrijf hoeven te praten.”
Landbouwcollectief
Van Bommel pleit voor een opleving van het Landbouwcollectief. „Daar moeten alle belangenbehartigers inzitten. Van LTO tot aan de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) en van Farmers Defence Force tot aan de Nederlandse Akkerbouwers Vakbond. Als de veevoerbedrijven dan goede ideeën hebben dan kunnen ze die bij het landbouwcollectief aandragen. Maar zulke politieke spelletjes die nu gespeeld worden via Tjibbe Joustra die connecties heeft in Den Haag, daar moet AgriNL niet aan meedoen.”
Weet wat hem te wachten staat
Van Bommel heeft momenteel een bedrijf met 1.050 zeugen en 5.500 vleesvarkens, verdeeld over drie locaties. Tot dit weekend had hij al drie voerleveranciers. „Dat is opzich niet verkeerd want je krijgt verschillende mensen van verschillende veevoerbedrijven over de vloer. Iedereen heeft zijn eigen visie en mening en al die kennis en informatie brengt positieve energie op mijn bedrijf waarmee ik nieuwe inzichten op kan doen.”
Toch besloot hij er nu voor om van drie naar twee te gaan. Omdat Van Bommel wel vaker is overgestapt van voerleverancier, weet hij wat hem te wachten staat. „Ik durf ook wel te veranderen. Dit deed ik eerder ook alwel als ik technisch minder draaide of om voerkosten te besparen. Ik wil de nieuwe voerfabriek de tijd geven om samen met mij een stap voorwaarts te zetten. Als we op de goede weg blijven, dan blijf ik mijn voer daar inkopen. Lukt dat niet, dan gaan we weer elders kijken.”
Van de stap heeft hij tot op de dag van vandaag nog steeds geen spijt. „Ik ben nogal van het snel beslissingen nemen. Als ik iets gezegd heb, dan kom ik er ook niet meer op terug. Ik hou de komende tijd alle ontwikkelingen met een kritische blik in de gaten.”