Europarlement stemt in meerderheid voor Farm to Fork
„Het is tijd om aan de noodrem te trekken door geen groen licht te geven aan de topdown doelen die zijn voorgesteld”, gaf SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen in zijn pleidooi richting het Europese parlement aan. Het was een laatste oproep aan het Europees Parlement om boeren niet te dwingen tot onhaalbare doelen, want onderzoekers waarschuwen voor de gevolgen van de strategie. Maar de oproep bleek tegen dovenmans oren gericht. Nagenoeg elk onderdeel van de stemming behaalde een meerderheid; soms zelfs een ruime meerderheid. Zo wil het Europarlement regels voor het maken van duurzame claims op voedselverpakkingen en moet het mogelijk zijn om btw-tarieven af te stemmen op de gezondheids- en milieu-impact van producten.
Verandering voedselproductie
Bas Eickhout, Europarlementariër voor GroenLinks geeft aan blij te zijn dat er op grote lijnen toch een voor hem en zijn partij positief verhaal ligt. „Het is nu wel zaak dat dit wordt omgezet in goede wetgeving en de juiste investeringen. Want we zien vaak: als het om de landbouw gaat, is verandering plots extra moeilijk. Het Europees Parlement onderstreept vandaag de meeste ambities van de Commissie en zet daarmee in op veranderingen door de hele keten van voedselproductie. Dat betekent dus niet alleen milieudoelen voor de landbouw, maar bijvoorbeeld ook het betalen en adviseren van boeren voor duurzamere productie.”
Productiekrimp onaanvaardbaar
CDA-Europarlementariër Annie Schreijer Pierik reageerde teleurgesteld op Twitter: „Ik heb tegen de 'van boer tot bord'-strategie gestemd. Onze pogingen om de tekst te verbeteren werden helaas verworpen. Productiekrimp ten koste van onze boeren en tuinders is onaanvaardbaar. De Europese Commissie krijgt van mij geen vrijbrief. De kosten van de productiekrimp en doelen in Timmermans’ transitie worden neergelegd op het bordje van boeren en tuinders wier verdienmodel nu al tekortschiet. Er dient eerst een volledige effectbeoordeling te komen die zekerheid biedt over de consequenties voor boereninkomens, levensmiddelenketen en strategische voedselvoorziening, gevolgd door een herijking van de doelstellingen”, stelt de CDA-politica vast.
Gemeenschappelijk Landbouwbeleid
Nu een meerderheid van het Europese Parlement voor de strategie heeft gestemd, moet elk nader voorstel weer voor goedkeuring langs de lidstaten en het Parlement. Daarnaast wordt er in november gestemd over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, dat gaat over de regels voor het verdelen van subsidies voor landbouw. Het is waarschijnlijk dat een meerderheid zal instemmen met de huidige deal.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Europees Parlement