LTO: 'Met inzet op onteigening organiseert de nieuwe coalitie haar eigen verzet'
De formerende partijen, CDA, ChristenUnie, D66 en VVD, onderhandelen momenteel in Hilversum over de kabinetsformatie. Stikstof is daarbij één van de onderwerpen. Volgens de NOS wil de overheid 25 miljard uittrekken voor het oplossen van de stikstofcrisis. Met dat plan moeten stappen gezet kunnen worden naar nieuwe vormen van landbouw, betere waterkwaliteit en ruimte voor woningen. Dat melden ingewijden aan de omroep.
Eigen standpunt loslaten
Verder lijken de formerende partijen bereid te zijn om hun eigen standpunten los te laten. Zo is voor D66 de halvering van de veestapel geen doel op zich meer en wil de VVD ook geld uitgeven aan het vergroenen van boerenbedrijven, terwijl het eerder het eerder vooral voor de uitkoop van bedrijven was.
Het CDA laat weten dat het gedwongen onteigening niet uitsluit, maar dat het wel pas zou moeten als er echt geen andere opties meer zijn. Aan de maatregel moet dan ook een plan voor de toekomst van boeren worden gekoppeld.
CDA-Kamerlid Boswijk pleit in de reportage van de NOS voor maatwerk per regio. Zo moet per regio bekeken worden wat er moet gebeuren, welke boeren willen stoppen en wat boeren die door willen kunnen doen. De oplossing zit wat betreft het CDA in het verplaatsen of verkleinen van boerenbedrijven. Ook uitkopen is een optie. Boswijk: „Er zijn ontzettend veel boeren die willen stoppen, dus zorg voor een goede opkoopregeling, zodat boeren met een opgeheven hoofd kunnen stoppen."
Het CDA-Kamerlid verwacht met de bovenstaande plannen een eind te komen in het oplossen van de stikstofcrisis, maar noemt onteigenen ook niet ondenkbaar. „Ik ga niet uitsluiten dat je nooit ergens een verplichting hebt. Je hebt altijd mensen die overal tegen zijn, die kan je niet allemaal te vriend houden." Volgens het CDA gaat het om in totaal vijf tot tien bedrijven die gedwongen uitgekocht moeten worden, maar vindt het noemen van getallen lastig.
'Juridisch alles uit de kast halen'
Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO Nederland, reageert op de berichtgeving bij NOS: „De stikstofproblematiek los je absoluut niet op door eenzijdig te focussen op onteigening. Zéker niet met oog op de gebiedsprocessen met onze boeren. Geef die een kans! Als onteigening de inzet is dan zit men niet op de goede route en organiseert de nieuwe coalitie haar eigen verzet. Boeren zullen dan– gesteund door LTO – juridisch alles uit de kan halen, met jarenlange vertraging tot gevolg."
Van der tak noemt dat niet nodig. „Ik ben ervan overtuigd dat de aanstaande coalitiepartijen dan ook andere stappen gaan nemen dan de berichtgeving aangeeft. Er zijn voorstellen van boeren, ondernemers- en natuurorganisaties. Die werken uitnodigend met focus op innovatie, extensivering, vrijwillig verplaatsen en vrijwillig uitkopen. Het genoemde budget van meer dan twintig miljard is dáár absoluut voor nodig. Niemand is gebaat bij verdere polarisatie. Het is nu aan de politiek om te werken aan een herstel van vertrouwen.”
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Reinout Burgers
Bronnen: NOS, LTO