Column: November kan er toch wel eens een klein plusje inzitten
Dat de varkensmarkt deze week vol zou zitten, wist je van te voren. De doorgeschoven varkens konden gewoon weg niet in één week weggewerkt worden. De grote aantallen die zouden zijn doorgeschoven zie je trouwens niet weer terug in de slachtcijfers. 291.000 varkens zijn er vorige week geslacht en dat is 12.000 dieren minder dan de weken daarvoor. Zulke grote aantallen waren het dus ook weer niet zoals werd gezegd. Het slachtgewicht loopt wel op en is nu weer ruim boven 99 kilogram. We zorgen met elkaar dat er dus wel meer vlees in de slachterij komt.
De Boerenvarkensprijs blijft onveranderd op 1,41 euro staan
Deze week was een week van weinig bijzonderheden. Zoals vooraf bekend was, kon niet elk varken worden geleverd en dat geeft altijd stress bij de handel en frustratie bij de varkenshouder. Een lage prijs en ook nog duur voer er extra in, omdat ze moeten blijven liggen, zorgt daarvoor. De komende weken zal er weer op de zaterdag worden geslacht en dat gaat zorgen dat het ‘overschot’ snel zal verdwijnen.
In Duitsland is de situatie bij de slachterijen weinig anders dan in Nederland. Er zijn veel varkens en er is niet altijd de mogelijkheid om ze te slachten. Dat is het verhaal vanuit Duitsland. Met 804.000 slachtingen zijn er daadwerkelijk fors minder geslacht dan de rond de 840.000 in de weken daarvoor. Personeelstekorten zouden hiervan de oorzaak zijn. De markt in Duitsland reageert echter toch wat anders. Er is meer handel. Teleporc liet het tot dinsdag nog afweten, maar op de schaduwveiling werden er meerdere partijen varkens verkocht. Eerst rond de 1,17 euro, maar dat liep later in de week toch wat op en kwam zelfs op 1,21 euro. De Teleporc zelf, waar de minimumprijs 1,20 euro is, werd één partij verkocht voor 1,23 euro. Hoe je het ook went of keert, we gaan naar boven,. Het is wel niet veel, maar dit voelt weet beter.
In de rest van Europa gebeurt er met de prijs weinig. Denemarken, België, Italië zijn allen onveranderd. Alleen Frankrijk levert een gedeelte met een daling van 0,2 cent de kleine stijging van vorige week alweer in. In Spanje daalt de prijs nog weer met 0,9 cent. We kijken ook even de wereld over en dan zien we een lichtpuntje. In China is de prijs van de varkens in twee weken tijd gestegen van 1,54 euro naar 1.80 euro. 26 centen erbij en daar word je wel iets blij van. Duitsland zag dat natuurlijk al en dat betekent voor hen dat de overige landen weer meer kunnen exporteren en Duitsland zelf hun vlees wat gemakkelijker in Europa kan afzetten. Varkenshouder, ga jezelf nu nog niet rijk rekenen, het zal nog even duren voordat de prijs hier gaat stijgen, maar in november kon er toch wel eens een klein plusje inzitten.
Met lage varkensprijs en torenhoge voerprijs weinig trek in biggen
De biggenmarkt verandert nog maar weinig of misschien beter gezegd nog niets. Zolang de vleesvarkensprijs op dit niveau staat en de voerprijzen zo torenhoog zijn, is er in het buitenland weinig trek om de biggen die hier over zijn te kopen. Dit zorgt ervoor dat de prijs van de Boerenbiggenprijs op een onveranderd van 20 euro blijft en ook de Duitse WeserEms prijs houdt het op een onveranderd van 18 euro. Het wachten is op een betere varkensmarkt en op een dalend aantal biggen. Dat laatste zit er ook nog enigszins aan te komen. Vermeerderaars praten ook over, toch wat minder biggen. De zomer blijft nog steeds van invloed.