Vlaamse stikstofaanpak donkere wolk boven biologische varkenshouders
De Vlaamse regering wil dat boeren met varkens en pluimvee tegen 2030 hun stikstofuitstoot met 60 procent moeten terugbrengen, bovenop de 10 procent reductie die ze al moeten realiseren voor het Vlaamse Luchtbeleidsplan. Dit is alleen te realiseren door ammoniakemissie-arme stallen. Voor de bioboeren zijn die chemische luchtwassers geen optie, want ze werken alleen in hermetisch afgesloten stallen en voor biologische productie moet er vrije uitloop zijn. Daarnaast vereist de biowetgeving voldoende ruimte per dier en een maximumcapaciteit per stal. Emissie-arme stallen moeten juist groter worden gebouwd met meer dieren om zo de investeringen gemakkelijker te kunnen terugverdienen.
Verkokerd beleid
„Biobedrijven worden voor hun milieuvriendelijke aanpak veroordeeld”, schrijft Lieve Vercauteren in het opiniestuk. „Om hun stikstofemissie met 60 procent terug te dringen, rest hen niets anders dan nog minder dieren te houden. Dat betekent voor zowat alle betrokken bioboeren de doodsteek. Wat we hier zien, is opnieuw een schoolvoorbeeld van verkokerd beleid. In plaats van de hele puzzel in één keer te leggen, blijft men zich blindstaren op één puzzelstukje. De overheid zet boeren vandaag aan om fors te investeren in emissiearme stallen, maar lijkt niet te beseffen dat zo'n investering alleen rendabel kan zijn als een landbouwer blijft groeien en dus meer dieren houdt. En overmorgen komen er nog klimaatmaatregelen bij. Alle samenhang is zoek, de boer is de dupe. Die zit met dure leningen en is totaal afhankelijk van subsidies.”
Sleutel oplossing
Biologische landbouw is volgens Vercauteren niet het probleem, daar zijn ook de Europese beleidsmakers van overtuigd, maar bioboeren zullen er wel de grootste slachtoffers van zijn. „En dan te weten dat er al decennialang massa's stikstof in Vlaanderen worden geïmporteerd via overzees krachtvoer. Daar, en nergens anders, ligt de sleutel naar een oplossing ten gronde.”
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Bronnen: Vilt.be, De Standaard