Ministerie openbaart geen gegevens van slachterijen vanwege dierenactivisme
Een partij heeft het ministerie van LNV via een WOB-verzoek om informatie verzocht over de voortgang van een onderzoek naar aanleiding van een handhavingsverzoek gericht tegen een slachthuis.
Het ministerie heeft besloten om de persoonlijke gegevens, zoals de namen van NVWA-controleurs en gegevens van slachthuizen, af te schermen. 'Openbaarmaking van de naam, adres, vestigingsplaats in combinatie met de inhoud van de documenten, zou naar mijn oordeel leiden tot onevenredige benadeling van de personen en het slachthuis waar deze informatie betrekking op heeft. Deze benadeling bestaat uit het gevaar om slachtoffer te worden van buitensporige acties van dierenrechtenactivisten, het onder druk komen staan van handelsrelaties en het verloren gaan van afzetkanalen welke financiële schade met zich zal brengen', zo schrijft demissionair minister Carola Schouten van LNV in de brief.
Reële dreiging
Als 'buitensporige acties' noemt het ministerie de brandstichting bij een pluimveeslachterij in Ermelo in mei 2020, de bezetting van een kalverslachterij op 12 september 2021 door 84 activisten in Apeldoorn en het blokkeren van de toegangsdeur van een slachterij in Boxtel op 30 maart 2021.
Op basis van de voorbeelden is het ministerie van LNV van mening dat er sprake is van reële dreiging van dierenrechtenactivisme. Uit de jurisprudentie van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State over
mogelijke doelwitten van dierenrechtenactivisme blijkt dat de vrees voor dierenrechtenactivisme in het algemeen gerechtvaardigd is.
Schouten: 'Door openbaarmaking van de documenten kunnen actievoerders weer geprikkeld worden om een dergelijk adres te bezoeken, in te breken, brand te stichten, te filmen of andere vormen van niet toelaatbare acties te ondernemen. De gegevens van de betreffende slachterij maak ik daarom niet openbaar'.
Afzetkanalen onder druk
Ook is het ministerie van mening dat de openbaarmaking van de gevraagd documenten van de desbetreffende slachterij ertoe kan leiden dat de handelsrelaties onder druk kunnen komen te staan en dat leveranciers andere afzetkanalen kiezen. Hierbij wordt in de brief verwezen naar Gosschalk, toen videobeelden gepubliceerd werden waarbij het dierenwelzijn in het geding is. Verschillende afnemers zegden toen meteen het contract met de slachterij. 'Openbaarmaking van informatie die herleidbaar is naar de specifieke slachterij leidt tot onevenredige financiële benadeling van deze slachterij waarop de gegevens betrekking hebben', besluit de minister.
Wat vindt u? Stem op onze stelling 'De NVWA en slachthuizen moeten transparanter zijn over slachtproces'.
Beeld: Vion
Bron: Rijksoverheid