Britten laten varkens in Nederland en Ierland verwerken
Door de coronacrisis, exportproblemen en een lagere vraag naar varkensvlees vanuit China kampt het Verenigd Koninkrijk al een tijdje met een overschot aan varkens. Alleen kunnen de slachthuizen het overaanbod niet meer verwerken. Mede door het tekort aan gekwalificeerd personeel, want er zijn naar schatting 10.000 tot 12.000 openstaande vacatures ofwel in tekort van 15 procent in de Britse vleessector.
Hoeveel varkens onbekend
Heel wat vleesproducenten vervoeren nu hun varkenskarkassen naar Ierland en Nederland om ze daar verder uit te snijden en te verwerken. Vervolgens keert het vlees terug voor binnenlandse consumptie. Dat verlicht de problematiek, maar heeft als belangrijke consequentie dat het vlees niet langer als 'Brits varkensvlees' in de winkelrekken mag liggen. Om hoeveel varkens het gaat, is nog onduidelijk. Eveneens is niet bekend hoeveel varkens er in Nederland geslacht worden. Wel is bekend dat inmiddels meer dan tienduizend varkens geruimd zijn.
Hoge extra kosten
De ingreep heeft ook financiële gevolgen. Om de bijkomende transportkosten en douaneformaliteiten te bekostigen, moeten de producenten 1.700 euro per vrachtwagen neertellen. Dat omvat ook de kosten van Brexit-douanevereisten, zoals een exportgezondheidscertificaat voor elke export en import. Om het nijpende personeelstekort in eigen land te verhelpen, breidde de overheid de visumregeling voor seizoenarbeiders uit. 800 werkkrachten krijgen de toelating om zes maanden te werken in het Verenigd Koninkrijk. De sectorfederatie noemt dat een druppel op een hete plaat. Het duurt volgens de British Meat Processors Association 18 maanden of langer om deze mensen op te leiden.
Geen lang termijn oplossing
De Britse regering beloofde ook de koude opslag voor karkassen te financieren, terwijl de Britse Landbouw- en Tuinbouwontwikkelingsraad een ruimingsplan heeft gelanceerd, waarbij een fabriek geschikt wordt gemaakt om de varkens te doden en vervolgens te koelen. Maar boeren hebben de maatregel bekritiseerd als zijnde niet genoeg of biedt geen oplossing voor de lange termijn, waardoor ze zich zorgen maken over de levering van een aantal populaire kerstproducten, zoals varkens in dekens.
Deze hele situatie voorkomen kunnen worden als de regering eerder had ingegrepen. Hoewel het in oktober aangekondigde pakket maatregelen zeer welkom was, hebben we nog geen enkel voordeel gezien en zelfs als de maatregelen werken zoals bedoeld, is het zal enige tijd duren voordat enige betekenisvolle impact op landbouwbedrijven wordt waargenomen.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Bronnen: BBC, Financial Times