Onderzoek naar bruikbaarheid Kefir
In kefir aanwezig probiotica zorgt voor gezonde darmen bij gespeende biggen
Kefir is een, in de humane voeding bekend, gefermenteerd melkproduct. Van oorsprong is het afkomstig uit de Noord-Kaukasus en van nog eerder uit Mongolië. Het is een zuur gefermenteerd melkproduct dat veel probiotica, bacteriën die een gezonde darmflora bevorderen, bevat. Van probiotica is bekend dat het beschermt tegen de effecten van pathogenen in de darm. Tevens bevordert het de consistentie van de darminhoud waardoor de vertering in de darmen beter en gelijkmatiger verloopt. Kefir als bron van de probiotica zou, toegevoegd aan het rantsoen voor gespeende biggen, het optreden van diarree verminderen.
De Universiteit Gent in België staat bekend als kennisinstituut voor antibioticareductie. Vandaar dat men nu ook de kefir wil testen als een voeradditief om diarree na het spenen te verminderen. De aanstaande pilotstudie bekijkt of het aanvullen van voer voor biggen na het spenen met kefir het optreden van diarree en de ernst ervan bij biggen na het spenen kan verminderen. Het wel of niet optreden van diarree is in het onderzoek de belangrijkste graadmeter.
Voor het onderzoek wordt een rauwe koemelkkefir gebruikt, die wordt geproduceerd door de Raw Milk Company, De Lutte. De kefir wordt in de eerste twee weken na het spenen als aanvullend brijvoer verstrekt in brijvoertroggen. De kefir wordt dan 1 tot 4 verdund met water. Het onderzoek vindt plaats op praktijkbedrijven.
Tekst: Henk Wassink
Bron: www.pigprogress.net