Chinese vleesimport daalt tot laagste punt in 20 maanden
De belangrijkste reden van de daling komt omdat door goedkoop binnenlands varkensvlees de vraag naar overzees varkensvlees verminderde. China importeerde in oktober 664.000 ton vlees. Dat is 12,8 procent minder dan in dezelfde maand een jaar geleden. Uit de gegevens van de Chinese douane blijkt dat de import in de eerste 10 maanden van 2021 8,05 miljoen ton bedroegen, een daling van 1,5 procent ten opzichte van de importvolumes van vorig jaar. De invoer in oktober was met aanzienlijk lager dan 694.000 ton die in september de Chinese havens binnenkwam.
Het grootste deel van de Chinese vleesimport is varkensvlees. Nadat een stijging van de productie na de verwoestende epidemie van Afrikaanse varkenspest de vraag overtrof, zijn de binnenlandse prijzen dit jaar gedaald. Hoewel de varkensvleesprijzen in oktober stegen, omdat het koudere weer de consumptie stimuleerde, zijn ze nog steeds minder dan de helft van wat ze aan het begin van het jaar waren.
Teveel varkens en lage prijzen
Momenteel bedragen de prijzen op groothandelsmarkten ongeveer 21 yuan (2,73 euro) per kilogram. Peking heeft er bij varkenshoudersop aangedrongen om een aantal zeugen kwijt te raken en de uitbreiding niet te haasten op basis van de recente wedren waar teveel slachtvarkens werden aangeboden, waarbij de overproductie naar verwachting tot volgend jaar zal voortduren.
De cijfers van de Chinese douane komen ook tot uiting in de cijfers van de EU-uitvoer. De export naar China was juli (de meeste recente Eurostat-cijfers) opnieuw lager, nu met een forse 43 procent tot in totaal 105.000 ton. Er zijn geen tekenen dat de export op korte termijn zal toenemen, hoewel de Chinese importvraag volgend jaar enigszins zal toenemen.
EU-export
In juli was de uitvoer van varkensvlees uit de EU voor het eerst sinds december 2018 duidelijk onder het niveau van een jaar eerder gekomen met een totaal van 421.000 ton (inclusief slachtafval). Voor het eerst sinds 2018 blijkt dus dat er dus heel duidelijke sprake is van een verminderde export na jaren van groei. Desalniettemin ligt de export voor de eerste zeven maanden van het jaar toch nog steeds 10 procent hoger dan het vijfjaargemiddelde, namelijk 3,5 miljoen ton. Dat is vooral te danken aan de export naar andere markten in het Verre Oosten. Die lagen hoger dan in juli 2020, met name exportvolumes naar Japan (+39 procent) en de Filippijnen (+103 procent). De EU verscheept sinds december 2020 ook maandelijks enkele duizenden tonnen varkensvlees naar Chili, een markt die voorheen van verwaarloosbaar belang was.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Bronnen: AHDB Pork, Reuters, Eurostat