Vion wil binnen één jaar aanbod strovarkens met 50 procent laten stijgen
Net als in Nederland zeggen ook Duitse consumenten dat ze meer geld willen neertellen voor vlees afkomstig van dieren die volgens hoge welzijnsnormen hebben geleefd. Echter aangekomen bij het koelschap in de supermarkt kiezen ze veelal toch voor het goedkopere vlees. De Beierse varkens producentenorganisatie (EZG) stelt dat ze dit vooroordeel niet kan bevestigen. Ze signaleert dat zich in Beieren een toenemend aantal consumenten zich wel aan hun woord houden en kiezen voor het (duurdere) vlees afkomstig van dieren die geleefd hebben volgens hogere dierenwelzijnseisen.
Strokvarkenprogramma
Om op deze tendens in te spelen lanceerde EZG in 2019 samen met supermarktketen Edeka en vleesproducent Vion een strovarkensprogramma. Dit concept wordt steeds populairder bij de consument. Met de 500 strovarkens die Vion wekelijks slacht in haar slachthuis in Landshut, kan ze niet meer voldoen aan de toenemende vraag van de klanten van Edeka Zuid-Beieren. Netto Marken-Discount en Kaufland gaan hun assortiment ook aanvullen met varkensvlees van afkomstig van Beierse strovarkens. Om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen dienen vóór eind 2022 wekelijks minimaal 750 strovarkens bij Vion in Landshut te worden aangeleverd.
Evenwicht
Tegenover Fleischwirtschaft.de verklaart André Geven, general manager van Vion Landshut dat Vion in lijn met haar 'Building Balanced Chains’-strategie steeds streeft naar een evenwicht tussen het aanbod aan de groene kant en de vraag aan de retailkant. In dat kader wil Vion het huidig aantal van 18 deelnemende strovarkenshouders stapsgewijs verhogen.
Minimumprijs en bonus
De varkenshouders beuren een minimumprijs van 1,45 euro per kilo geslacht gewicht met daarbovenop een bonus van 40 euro per geslacht varken als streek-, stro- en dierenwelzijnstoeslag. Ze ondertekenen tweejarige contracten met afnamegarantie.
Eisen
Naast met stro bedekte ligplaatsen beschikken de varkens ook over minimaal 40 procent meer ruimte dan de dieren in conventionele stallen en over een frisser stalklimaat en ze mogen geen genetisch gemodificeerd voer krijgen.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ruth van Schriek Agrio Archief
Bronnen: Fleischwirtschaft, Vion