Duits onderzoek naar nieuw eiwitproduct
Eiwit uit luzerne zinvol als biologische varkensvoer
Om het als krachtvoerachtige in het varkensrantsoen op te nemen, wordt gestreefd naar een zo hoog mogelijke eiwitconcentratie van minimaal 30 procent in de droge stof. Vooral het gebruik van het luzerneblad is interessant voor de biologische en ecologische varkenssector. Tijdens de oogst moeten nog wel oplossingen worden uitgewerkt voor het scheiden van het blad en de stengel.
Het onderzoeksproject ‘Grünlegum’, wordt gefinancierd door het Ministerie van Landbouw en Voedselvoorziening (LfL) in Duitsland en uitgevoerd door de Weihenstephan-Triesdorf Universiteit (D.) in samenwerken met diverse partners. Het onderzoek testte twee methoden om het blad en de stengel te scheiden. Bij de eerste methode worden de bladeren en stengels direct op het veld gescheiden. De tweede methode scheidt het later met behulp van een stationaire machine. Daarnaast is een methode ontwikkeld waarbij de bovenste delen van de plant, oftewel de toppen van de luzerne (met een hoog eiwitgehalte), apart van het onderste deel worden gemaaid en geoogst.
Verder is de groeifase van de plant en zijn de weersomstandigheden bij de oogst van belang. Met luzerne in het knopstadium, gegroeid in groeiomstandigheden zonder warme dagen, is het mogelijk om een ruw eiwitgehalte van meer dan 30% in de droge stof te bereiken. De concentratie van essentiële aminozuren zoals lysine (tot ca. 18,8 g/kg droge stof) en methionine (tot ca. 4,8 g/kg droge stof) is hoog.
Veel van de blad-stam-scheidingstechnieken bevinden zich nog in het prototypestadium. Om daar verandering in te brengen, start de LfL met ‘NovaLuz’ een nieuw onderzoeksproject. Het doel is om met de partners van de Hogeschool Weihenstephan-Triesdorf en Futtertrocknung Lamerdingen een innovatief eiwitproduct van luzerne op de markt te brengen.
Tekst: Henk Wassink
Bron: www.susonline.de