Poolse varkenshouders: i.p.v. aankoop biggen eigen granen verkopen
Ook in Polen zorgen de aanhoudend lage varkensprijzen tot grote (financiële) problemen bij de boeren. De varkenshouderij in Polen is grotendeels kleinschalige van opzet. Met het oog op de lage vleesprijzen en de hoge graanprijzen besluiten, volgens SUS-online, steeds meer boeren, die ook vleesvarkens houden, om geen nieuwe biggen aan te kopen. Om hun actuele liquiditeitsproblemen te overbruggen verkopen ze hun zelf geteeld graan. Zo beschikken ze op korte termijn weer over de noodzakelijke liquide middelen.
AVP
Wat bij de Poolse varkenshouders ook een duidelijke rol speelt is het AVP-virus dat in het land blijft rondwaren. Naast circa 2.400 positief gevonden wilde zwijnen is het virus dit jaar tot nu toe ook aangetroffen op 119 boerderijen. Het virus is vooral actief in het westelijk deel van Polen, nabij de grens met Duitsland. Het AVP virus heeft een rechtstreeks gevolg op de varkensvleesproductie en -export.
Oproep tot steun
Voor de Poolse Vereniging van de Vleesindustrie (UPEMI) is de alarmerende situatie aanleiding om de regering in Warschau op te roepen de varkensbedrijven op korte termijn financieel te steunen.
Denemarken
De stop op de aankoop van biggen ervaren ook de Deense zeugenhouders en biggenexporteurs. Al jaren is Polen, na Duitsland, het belangrijkste exportland voor Deense biggen. Jaarlijks gaan circa 6 miljoen Deense biggen naar Poolse stallen. Dit jaar is deze export fors gekelderd. De ingeklapte biggenexport naar Polen en Duitsland is voor een toenemend aantal Deense zeugenhouders aanleiding om eigen vleesvarkensstallen te gaan bouwen. Zo worden ze minder afhankelijk van de biggenexport.