Column: Varkensmarkt blijft tegenvallen
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/04/32/209/varkens_column_willy_wolfkamp.-detail.jpg)
In Nederland blijft het aanbod nog steeds aan de ruime kant. We hebben hier dan wel minder slachtvarkens, maar de export naar Duitsland is voor het grootste gedeelte weggevallen en dat blijft hier de prijs toch drukken. Slachterijen hoeven nog steeds geen enkele moeite te doen om aan varkens te komen en zolang dit zo blijft, zal van een marktopleving niet snel sprake zijn; hoe graag we dit ook zouden willen.
Er is op dit moment al sprake van dat er vleesvarkens naar Polen gaan om de markt hier te ontlasten. Op zich is dit natuurlijk een goede zaak. Misschien is dit iets om met elkaar te organiseren; wekelijks 20.000 varkens extra de grens over om hier een krapte creëren. Maar zoals zo vaak: het idee is er en de uitvoering zal wel nooit van de grond komen omdat we weinig met elkaar kunnen doen en de winsten liever aan de slachterijen willen geven.
Zolang het aanbod te groot is, stijgen de slachtgewichten en dat zorgt nog voor meer aanbod. We blijven dus nog even met deze prijs zitten. De Boerenvarkensprijs kan weinig anders dan onveranderd noteren op 1,41 euro.
Wekelijks 20.000 varkens extra de grens over om hier een krapte creëren
In Duitsland is het niks beter. Slachterijen klagen steen en been en men praat over verliezen van 50 tot 70 euro per varken. Dit bedrag zal wel inclusief het verlies bij de varkenshouder zijn. Op de Duitse varkensmarkt gaat het nog steeds niet goed want er worden weinig varkens geslacht. In week 44 waren het er slechts 781.000 en daarmee komt het drieweekse gemiddelde op net 800.000 en dat is toch erg weinig. Het slachtgewicht steeg ook nog eens met 0,2 kg en dat betekent nog een steeds een groot aanbod aan varkens.
Op teleporc werd geen varken verhandeld en op de schaduwveiling werden wel wat varkens verkocht voor rond de 1,20 euro, maar er werden ook partijen niet verkocht. Al met al is het daar ook niet goed. Vaak moet een opleving van de prijs vanuit Duitsland komen en daar lijkt het nog lang niet op.
Ook in de andere landen van West-Europa was alles onveranderd. Van Denemarken tot aan Spanje of we moeten de +0.002 van dinsdag en de daling vrijdag van- 0.001 in Frankrijk de moeite van het noemen waard vinden. Wat wel de moeite van het noemen waard is en dat is ondanks dat de productie in China daar fors is toegenomen dat de prijs voor de vleesvarkens in een maand tijd met meer dan 0,60 cent is gestegen. Zal dan de opleving van de markt vanuit China moeten komen?
Biggenmarkt iets positiever
De biggenmarkt is iets positiever. Op de exportmarkten stijgt de prijs een klein beetje. Spanje +0,50 cent en de VEZG in Duitsland gaat van 18 naar 19 euro. Het is niet veel maar een begin is er. Voor Nederland is er deze week nog geen verbetering. Het aanbod is nog steeds te ruim maar je weet maar nooit. Als de markt opleeft dan zijn er vaak meer partijen die nog even willen profiteren van de zeer lage biggenprijs al houdt de hoge voerprijs deze drang ook wel weer in toom.
De boerenbiggenprijs blijft onveranderd op 20 euro.