Update: Slachterij Danish Crown doet varkens uit drie Duitse deelstaten in de ban
Danish Crown maakte donderdag 18 november bekend dat het toch varkens uit de drie deelstaten blijft slachten.
-------
De meest recente gevallen van AVP in Mecklenburg-Voorpommern liggen ten grondslag aan het besluit van Danish Crown. Het Deense bedrijf met een slachthuis in Essen (regio Oldenburg) heeft de varkenshouders uit de AVP-getroffen deelstaten per brief laten weten dat ze per direct geen vleesvarkens meer mogen leveren aan het vleesconcern, zo schrijft ISN.
Hoewel er volgens de Duitse belangenbehartiger niet veel varkens uit de drie deelstaten worden geslacht op de locatie in Essen, noemt ISN het een klap in het gezicht van alle Duitse varkenshouders. Ook spreekt ISN over discriminatie op basis van herkomst en het geeft Danish Crown daarom een 'rode kaart'.
ISN verwijst daarbij naar de maatregelen die genomen worden in Brandenburg en Saksen. Daar zijn bufferzones ingericht waarbij varkenshouders hun dieren alleen naar bepaalde slachterijen mogen afvoeren. Voor alle varkenshouders buiten die gebieden gelden geen beperkingen.
Steun andere slachterijen
ISN is wel te spreken over de steun die andere slachthuizen vandaag hebben uitgesproken voor varkenshouders uit de AVP-gebieden. Vion in Perleberg (Brandenburg), Tönnies in Weißenfels (Saksen-Anhalt) en Kellinghusen (Sleeswijk-Holstein) en Westfleisch lieten weten nog wel varkens uit de drie deelstaten te blijven accepteren zonder enige vorm van aftrek.
Gebied indentificeren
Volgens de minister van Landbouw van de deelstaat Mecklenburg-Voor Pommeren, Till Backhaus, staan er verschillende exportvergunningen op het spel van de slachthuizen. „Als deze verloren gaan, worden de varkenshouders niet geholpen. Mijn medewerkers hebben daarom de afgelopen 24 uur onder hoge druk gewerkt om op basis van de verzamelde informatie een duidelijk gebied te identificeren voor het bedrijf dat momenteel wordt getroffen. Op deze manier willen we ervoor zorgen dat de omliggende bedrijven snel worden geïnformeerd of ze zich binnen of buiten de beperkingszone bevinden en welke voorwaarden voor hen gelden', zei hij.
„We hebben er allemaal belang bij dat de varkenshouderij in Mecklenburg-Voor Pommeren doorgaat en dat de bedrijven eindelijk weer goede vooruitzichten hebben. Voorlopig gaat het er echter om te voorkomen dat de ziekte zich verspreidt naar andere gedomesticeerde varkenspopulaties of een wilde zwijnenpopulatie. Verspreiding naar wilde zwijnen zou uiteindelijk ook directe gevolgen hebben voor akkerbouwers en veehouders. Ze mogen hun velden daardoor niet meer bewerken en moeten rekening houden met voertekorten”, aldus Backhaus. Dit is momenteel echter niet het geval. "Aangezien we te maken hebben met een puntinvoer in een enkele varkensboerderij, zijn er geen beperkingen voor landeigenaren", gaf hij duidelijk aan.