België vraagt Europese Commissie voor snelle steunmaatregelen varkenshouderij
De Europese Commissie moet snel de helpende hand bieden aan de Belgische varkenssector die zich nog steeds in een diepe crisis bevindt. Sinds de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest (AVP) in de provincie Luxemburg in september 2018 kampen de Belgische varkenshouders met continue lage opbrengstprijzen. Door de hiermee gepaard gaande exportverboden hebben ze niet kunnen profiteren van de hoge vleesprijzen in 2019/2020 en zodoende ook geen buffer kunnen opbouwen. Door de coronacrisis en de hoge prijzen voor energie, meststoffen en veevoeders komen de lage opbrengstprijzen nu extra hard binnen.
Gecoördineerde aanpak
Voor de Federaal minister van Landbouw David Clarinval is dit reden de Europese Commissie officieel te vragen voor snelle steunmaatregelen voor de varkenssector om deze zo uit de crisis te halen. Volgens minister Clarinval verbetert de situatie niet en blijven maatregelen op Europees niveau absoluut noodzakelijk, omdat de nationale maatregelen niet volstaan. „We hebben een gecoördineerde aanpak nodig”, aldus Clarinval tijdens een bijeenkomst van de Europese landbouwministers in Brussel.
Vooruitschuiven
Als het aan EU-commissaris Virginijus Sinkeviciu ligt komen er geen maatregelen zoals bijvoorbeeld een opkoopregeling van varkensvlees. Brussel vindt dat de lidstaten zelf moeten bepalen of zij varkenshouders tegemoetkomen. Dertien lidstaten ondersteunden de oproep om in te grijpen. Naast België was dat ook Frankrijk. Nederland,Duitsland en Spanje pleiten niet voor steun. De achtergrond hiervan is dat een opkoopregeling van varkensvlees veelal geen oplossing betekent, maar het vooruitschuiven van de problemen.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief
Bron: Landbouwleven