Nieuw onderzoek naar agressief gedrag bij varkens
Onderliggende partij trekt eerder lering dan winnaar
![Biggen reageren verschillend op ontmoetingen met onbekende dieren.](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/04/34/407/biggen-_vreten-_stimuleren_wroeten-_water-_tewi_agro-_vinkel_s_r_9.-detail.jpg)
Dit blijkt uit een studie, geleid door onderzoekers van het Scotland's Rural College (SRUC). Doel van de studie was om het welzijn van varkens te verbeteren. Agressie kan leiden tot verwondingen, sociale stress, slechte groei en een verminderde immuniteit.
Wetenschappers beoordeelden het kwalitatieve gedrag, waarbij de lichaamstaal van de dieren in verschillende situaties wordt vastgelegd. Daarmee leggen ze de emotionele stemming van de varkens in een sociale situatie vast. Uitgangssituatie was de situatie waarbij dieren worden geconfronteerd met, voor hen, onbekende soortgenoten.
Bij de beoordeling werd gekeken naar van orenhouding, richting van de oogopslag en geluiden zoals gegrom en gepiep. De onderzoekers maten zo hoe persoonlijkheid (agressiviteit jegens een indringer) en ervaring van het winnen of verliezen van een vorige ontmoeting met een onbekend varken, van invloed waren op hoe de dieren zich gedroegen bij een volgende ontmoeting.
In plaats van onbevreesd en overmoedig gedrag, ontdekten de onderzoekers dat zeer agressieve varkens meer negatieve emoties vertoonden dan niet agressieve varkens tijdens een nieuwe confrontatie met een onbekend varken. De agressieve dieren waren ook minder geneigd om te leren van een nederlaag uit het verleden.
Hoofdonderzoeker Lucy Oldham, onderzoekstudent bij SRUC benadrukt het belang van het kennen van het karakter van de varkens bij het oplossen of voorkomen van agressiviteit onder varken. Opvallend is dat het welzijn van zowel de agressieve als niet-agressieve varkens lijdt onder een onderlinge strijd. Volgens de onderzoekster is het verminderen van de agressiviteit door het aanbieden van een omgeving met sociale en fysieke afleiding zinvol, omdat dit het gedrag van alle dieren positief beïnvloed.
Tekst: Henk Wassink
Bron: www.sciencedirect.com