Column: Varkenshouders gaan niet profiteren van de kerstbevoorrading
Tijdens het rondbellen voor marktinformatie, kwamen we tot maar een conclusie: De stemming is slecht en het lijkt er nog lang niet op dat de prijs beter gaat worden de komende maanden. Het is hard om dit te moeten zeggen, maar het is niet anders. De hoop dat we een beetje zouden meeprofiteren van de kerstbevoorrading lijkt vervlogen.
Lage varkensprijs omdat er te weinig geslacht kan worden
Het aanbod varkens is en blijft groot; zeker nu er ook regelmatig storingen zijn in het slachtproces. Afgelopen week was er een grote storing bij Vion en hierdoor moesten tientallen vrachtauto's rechtsomkeer maken en de varkens moesten voor de nacht op een verzamelplaats worden ondergebracht. En als er al geen storingen zijn, is de bezetting van het personeel maar minimaal. Want ook de grote aantallen coronabesmettingen zal zijn invloed hebben. Het zijn allemaal zaken die een vlot slachtproces in de weg staan en daarmee een verbetering van de varkensprijs. Het aanbod is ruim, omdat er te weinig geslacht kan worden. Handelaren blijven aan het doorschuiven. Voor niemand is dit leuk. Hier mee is in het kort de situatie op de varkensmarkt weer gegeven en het lijkt erop dat niemand zit te wachten op een verlaging van de varkensprijs en dus blijft de prijs onveranderd, zo ook de boerenvarkensprijs.
In Duitsland is het niet veel beter. Na de eerste schrik van de uitbraak van AVP op een vleesvarkensbedrijf in het noorden van Duitsland lijkt het erop dat de handel op Teleporc en op de schaduwnotering stil is gevallen. Op Teleporc was er wel aanbod, maar geen handel en op de schaduwnotering is op de laatste partijen slachtvarkens niet geboden. Er wordt op dit moment ook niks mee aangeboden. Het aantal geslachte varkens in Duitsland is gestegen tot 847.000 en hier is dus wel gezorgd dat het aanbod niet verder is opgelopen. Het slachtgewicht bleef dan ook onveranderd.
In de rest van West-Europa is alles nagenoeg onveranderd als we de tienden van centen buiten beschouwing laten. Alleen in Italië steeg de prijs met ruim 2 centen. In China maakte de prijs weer een forse stap naar boven en zit al dicht tegen de 2,40 euro aan en dat is ruim 80 centen meer dan zes weken geleden. Misschien kan dit over een paar maanden zorgen voor een hogere varkensprijs. Ik hoor hier in Nederland geluiden dat slachterijen - onder meer bij Westfort - van januari ook meer willen gaan slachten. Zou het hier mee te maken hebben? De Boerenvarkensprijs blijft op 1,41 euro staan.
Vraag en aanbod biggenmarkt komt steeds beter in balans
Op de biggenmarkt is het beter. De export loopt beter. Spanje betaalt 4 euro meer dan vorige week. In Duitsland is er geen beweging in de biggenprijs. Het was al de vraag of de plus 1 euro van vorige week niet werd gecorrigeerd met een negatieve toeslag. Wie de biggen in Nederland op deze notering heeft verkocht ontvangt de extra euro wel. De vraag en aanbod komt steeds beter in balans. Bij meerdere vermeerderaars begint het aanbod wat terug te lopen en dat zal een wat gunstige invloed hebben op de prijs. Voor de Boerenbiggenprijs is het nog niet zover. Deze blijft onveranderd op 20 euro staan.
Vraag de varkenshouders in België maar wat ze door AVP hebben verloren
Begin van de week werd het duidelijk dat een vleesvarkensbedrijf in Noord-Duitsland was met AVP. De biggen van deze locatie kwamen van een bedrijf met 1000 zeugen en deze leverde aan nog twee andere locatie allemaal behorend bij één bedrijf. Hoe kan dit bedrijf nu besmet zijn geraakt? De biosecurity zou op een hoog niveau staan. Het blijven vragen. Was de vrachtauto niet schoon of gebruikt voor ander transport? Heeft het personeel het mee naar binnen gebracht? Het direct overbrengen door wilde zwijnen lijkt uitgesloten, omdat er geen enkele besmetting in de omgeving van tientallen kilometers is gevonden. Op deze vragen is geen antwoord, maar één ding is zeker: Als dit in Nederland was geweest, klapt de prijs nog verder in en blijven we jaren zitten met een slechte prijs. Vraag de varkenshouders in België maar wat ze door de AVP hebben verloren en daar was het alleen maar onder de wilde zwijnen.