Varkenshouders beuren 17 eurocent/kg extra van Danish Crown
De grote Deens coöperatie slachtorganisatie Danish Crown (DC) heeft over het boekjaar 2020/21 een recordwinst gerealiseerd. De winst bedroeg 2,2 miljard Deense kronen (295 miljoen euro). Dit betekent een winststijging van 5 procent ten opzichte van het boekjaar 2019/20. Dat boekjaar liet een winststijging zien van maar liefst 46 procent. De omzet in het juist afgesloten boekjaar daalde wel met 4,1 procent tot 7,8 miljard euro. Deze daling is vooral toe te schrijven aan de sterk gedaalde varkensvleesprijzen in de afgelopen maanden. Aan de winst hebben ook bijgedragen de hoge prijzen en goede afzetmogelijkheden van rund- en kalfsvlees. Verder realiseert het bedrijfsonderdeel Dat-Schaub, leverancier van dierlijke producten voor de farmaceutische industrie, steeds betere resultaten geboekt.
Nabetaling
De gerealiseerde winst wordt voor een deel, middels een nabetaling op de geleverde varkens, uitgekeerd aan de 1.600 leden/varkenshouders van de coöperatie. Voor elk geleverd vleesvarken beuren ze nu een extra van 17 eurocent per kilo geslacht gewicht en voor slachtzeugen 14 cent per kilogram. Daarnaast wordt ruim 32 miljoen gestort op de aandelenrekeningen van de leden. Voor een lid die jaarlijks 10.000 varkens levert bedraagt de nabetaling circa 175.000 euro.
Meer geslacht
Ondanks de recordwinst valt de nabetaling iets lager uit dan vorig boekjaar. De nabetaling wordt nu over een groter aantal kilo’s uitgesmeerd. Er werden immers 8 procent meer varkens geslacht. DC streeft naar een uitbetalingsprijs aan haar leden/leveranciers die 8 cent per kilogram boven het Europees gemiddelde ligt. Volgens een eigen opgave is het daar voor het tweede opeenvolgende jaar in geslaagd.
Toekomst
In juni heeft DC haar strategie voor de komende vijf jaar gepresenteerd. Onder de noemer ‘Feeding the Future’ richt DC zich niet langer op volume, maar steeds meer op waardecreatie, met duurzaamheid als de spil van de toekomstige ontwikkeling. Daartoe heeft DC zich onder meer aangesloten bij het klimaatprogramma van het Science Based Targets Initiative en heeft zich ertoe verbonden concrete klimaatdoelstellingen voor de hele waardeketen, van de akker tot op de tafel, te behalen.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ruth van Schriek Agrio Archief
Bron: Danish Crown