Duitse slachterij Tönnies wil klimaatneutraal vlees
Tönnies wil ook het eigen vleesverwerkingsbedrijf aanpassen en opnieuw afstemmen. Inmiddels wordt 70 procent van de geslachte varkens bij Tönnies geproduceerd in een dier- en milieuvriendelijkere varkenshouderijvorm. Tönnies meldt dat er met de boeren, die aan de slachterij leveren, duidelijk is gecommuniceerd dat ze zich bij het ombouwen of bouwen van nieuwe stallen moeten oriënteren op hogere dierenwelzijnsnormen.
Het gezamenlijke optreden van Clemens en Maximilian Tönnies op het vleescongres geeft aan dat het vleesbedrijf zijn imago wil verbeteren. Hiervoor heeft het grote bedrijf onder meer duurzaamheidsdoelen voor het jaar 2030 vastgesteld. Clemens Tönnies: „Ons bedrijf wil graag antwoord geven aan al die mensen die bedenkingen hebben bij de vleesconsumptie vanwege de thema's klimaat, dierenwelzijn en gezondheid. Daarom gaan we onder andere klimaatneutraal vlees produceren in de toekomst.”
Een dergelijk product, gecombineerd met een hoog niveau van dierenwelzijn, is volgens Tönnies wereldwijd verkoopbaar. Het vleesbedrijf is van plan om vanaf begin 2023 te stoppen met het voeren van sojabonen, die worden verbouwd op voormalige regenwoud- en savannegebieden. Eerder deze week gaf de nieuwe Duitse regering aan dat de landbouw de koers moet wijzigen. Meer dierenwelzijn en binnen acht jaar moet 30 procent van de Duitse land- en tuinbouw biologisch zijn. De plannen van Tönnies lijken hierbij aan te sluiten.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Tönnies
Bronnen: Tönnies, Susonline