Column: Onveranderd, onveranderd, onveranderd
Het is inmiddels elke week hetzelfde liedje. Teveel varkens, te weinig geslacht, onderdelen die niet of nauwelijks van zijn plaats afkomen en een slachtgewicht van rond 100 kilogram. Geen enkele reden om de varkensprijs ook maar iets te laten bewegen. Dus de noteringen blijven allemaal onveranderd. Zo ook de Boerenvarkensprijs op 1,41 euro.
Het blijven doorschuiven, is geen optie met deze hoge voerprijzen
Het aanbod is zo groot dat er wekelijks vleesvarkens worden geëxporteerd naar Polen en Tsjechië voor prijzen die behoorlijk onder de Nederlandse noteringen liggen. Het blijven doorschuiven, is eigenlijk ook geen optie met deze hoge voerprijzen. Gelukkig zijn er nog vleesvarkenshouders waar de vleesvarkens wel op tijd naar de slachterij gaan.
In Duitsland zie je klein opleving op dinsdag. De Teleporc noteert weer eens een prijs van 1,23 tot 1,25 euro. Drie van de zeven partijen worden verkocht. Op woensdag gebeurde er zoals verwacht helemaal niks en noteerde de VEZG onveranderd. Op vrijdag was alles wat iets positiefs kon bijdragen weer verdwenen. Op de Teleporcveiling werd geen enkel varken verkocht. Er werd zelfs niet geboden op een partij. Zo gaat het nu al twee maanden. Soms een kleine opleving en als deze opleving dezelfde week nog niet is verdwenen dan is het de week erop wel. De rest van Europa zit ook weinig beweging; al deed Frankrijk een plus 1 cent deze week en Italië noteerde voor de tweede week een verhoging; ditmaal 4 centen. In China stijgt de varkensprijs wel steeds verder en zit inmiddels op 2,50 euro.
Biggenmarkt lijkt er iets rooskleuriger voor te staan
De biggenmarkt wordt wel steeds iets beter; al zijn er ook vermeerderaars waar nog wel zware biggen zitten. Met name de exportmarkten blijven beter noteren en dat zorgt er ook voor dat de Boerenbiggenprijs meegaat met een plus 1 euro naar 21 euro. Duitsland verhoogde zijn notering ook met 1 euro en komt op 20 euro.
AVP blijft mij bezighouden
Het blijft me bezighouden. Ik krijg filmpjes te zien waar in Nederland de wilde varkens gewoon door het dorp lopen. Noem het zeer verontrustend. Ook alle varkens die buiten lopen, is en blijft een risico. Daarbij moet ik wel benoemen dat er bedrijven zijn die met een dubbele stroomafrastering wel maatregelen hebben genomen. In Duitsland wordt het steeds slechter als gaat om AVP. Vorige week een bedrijf met 4000 vleesvarkens 400 kilometer van de Nederlandse grens. Deze week een big van een wild zwijn 350 kilometer van de grens. Inmiddels hebben ze in dit gebied al drie andere AVP besmette wilde zwijnen geschoten. We weten vanuit Oost-Duitsland dat ze de besmettingen niet onder controle kunnen krijgen, dus we hebben er een nieuw gebied bij dat een stuk dichter bij Nederland ligt.
De komende week zal het spannend zijn in Duitsland met name in het gebied Hameln (ten zuidwesten van Hannover) 175 kilometer vanaf Nederland. De bedrijfsleider van het geruimde vleesvarkensbedrijf (4000) is bij een varkensbedrijf in Hameln in de stal geweest en heeft daarna deelgenomen aan de wilde zwijnenjacht in dit gebied. Laten we hopen dat de Duitse varkenshouderij dit bespaard blijft.