Nieuwe hybriderassen rogge minder gevoelig voor moederkoren
Rogge kan comeback maken in varkensvoer
In het verleden is veel onderzoek gedaan naar de bruikbaarheid van rogge in rantsoenen voor varkens, omdat het een prima grondstof, vergelijkbaar met tarwe, is. Alleen de (hogere) kans op aanwezigheid van de gifstoffen remde het gebruik ervan. Ondertussen is rogge ten opzichte van tarwe en gerst een marginale teelt geworden. Rogge is een winterharde graansoort, bruikbaar in regio’s met strenge winters.
In Canada wordt nu onderzoek gedaan naar een, in Europa ontwikkeld, hybride. Een ras dat duidelijk minder vatbaar is voor de infectie met moederkoren. En dus veiliger is om op te nemen als grondstof, aldus het Ontario Ministry of Agriculture, Food and Rural Affairs (OMAFRA) in Canada. Belangrijk is dat de nieuwe hybride ook een prima opbrengst kent. In Canada zal de keuze voor deze hybride overigens niet vanuit veevoedingsoogmerk worden genomen. Veel van de geteelde rogge daar gaat naar de distilleerderijen, waarbij een betere opbrengst de doorslag geeft.
In voerrantsoenen opnemen
De lagere kans op schimmelgifstoffen maakt, volgens OMAFRA, dat het veilig is om rogge aan biggen te voeren. Weliswaar in kleine percentages als aanvulling op de overige granen. Zeker bij de overgang bij het spenen is elke verstoring er één te veel en moet men zeker zijn van de kwaliteit van de rogge. Recent onderzoek toonde aan dat het voeren van rogge aan pas gespeende biggen, in een eiwitrijk dieet op, mogelijk is.
Het voeren van rogge aan zogende zeugen wordt vanuit het Canadese instituut afgeraden. Reden is dat zelfs een minimale besmetting met moederkoren impact kan hebben op de gezondheid van de biggen. Voor guste en dragende zeugen is die impact minder groot en past rogge als grondstof. Daarbij zou rogge als vezelbron zelfs positief werken op de darmgezondheid en ook een positieve werking hebben op het verzadigingsgevoel van een rantsoen.
Tekst: Henk Wassink
Bron: www.betterfarming.com