Toevoeging voederkalk: biggen eten minder bij gelijke groei
Het toevoegen van de geactiveerde voederkalk Epona zou een positief effect hebben op de voederconversie van biggen en zo uiteindelijk resulteren in minder voer voor dezelfde groei. Zeker met de huidige hoge voerprijzen is elke procent verbetering van de voerbenutting mooi meegenomen.
Onderzoek
Op haar eigen onderzoeksbedrijf heeft FIS het voeronderzoek uitgevoerd met biggen die gespeend waren op circa 25 dagen. Verspreid over drie rondes waren hierbij 200 biggen betrokken. In de eerste twee weken kregen de biggen een prestarter en een starter in de laatste twee weken. De voeders hadden een samenstelling die representatief is voor de gangbare praktijk. Voor de vergelijking werd bij een deel van de dieren Epona aan de brok toegevoegd. De controlegroep kreeg hetzelfde voer echter zonder Epona.
Resultaten
Dit onderzoek toont een gelijke bij de dieren in beide groepen. Echter de dieren in de groep waar de geactiveerde voederkalk Epona aan de korrels is toegevoegd hebben minder voer nodig voor de groei. Het gemiddelde over de periode van vier weken bedraagt 35 gram per dag. Daardoor ligt de voederconversie in de proefgroep 0,07 punten lager. Dat is 5 procent beter ten opzichte van de controlegroep. Zo bedroeg de gemiddelde voeropname over de periode van vier weken bij de controlegroep 625 gram per dag. Bij de proefgroep was dit 590 gram gemiddeld per dag. De controlegroep groeide gemiddeld 4 gram per dag meer (444 gram groei per dag tegen 440 gram bij de proefgroep. De voederconversie bedroeg respectievelijk 1.412 tegen 1.344.
200 gram
Epona is een voederkalk dat een speciale behandeling heeft ondergaan. De veranderde structuur van het kalk en de toevoeging van zuurstof frequenties en energie, geeft Epona zijn werking. Het natuurlijke Epona wordt door AgriVital in eigen beheer gemaakt. Epona is gemakkelijk aan het voer toe te voegen en zuinig in het gebruik. „Om de gewenste resultaten te behalen is 200 gram Epona voldoende voor 1.000 kilogram voer. Verschillende mengvoer- en pre-mix fabrikanten voegen Epona al op grote schaal toe aan dracht- en lactovoeders”, verklaart Kees Langerak, directeur van AgriVital. „We verkopen het ook los aan bijvoorbeeld zelfmengende varkenshouders” Epona Feed wordt toegevoegd aan het voer. Epona Water wordt toegevoegd aan het vloeibare voer of aan het drinkwater. Bij het drinkwater wordt het via een doseerpomp rechtstreeks in de leidingen gebracht. De varkenshouder heeft maar weinig Epona nodig: Epona Feed: 0,2 kg per 1.000 kg voer en Epona Water: 0,05 – 0,2 kg per 1.000 l drinkwater.
Effect op gezondheid
Onderzoeker Willem Smink van FIS zegt niet de exacte werking van de voederkalk in het dier te kennen. „We gaan nu kijken naar het effect op de vertering, met name van het eiwit. Het is ook mogelijk dat dit product een positief effect heeft op de gezondheid. Immers minder gezonde dieren hebben meer voer nodig voor onderhoud en benutten bovendien het eiwit minder goed voor de groei”, legt Smink uit.