Column: Varkenshouders zijn schijnbaar net Sinterklaas
We zijn Sinterklaas niet, maar het heeft er wel alle schijn van. De varkensprijs komt namelijk helemaal niet van zijn plaats en het vermoeden dat dit jaar niet meer gebeurt, wordt steeds meer de waarheid. Het aantal geslachte varkens lag vorige week op 322.000 dieren. Dat is redelijk hoog. Er wordt echter nauwelijks ingelopen in het overaanbod dat er al weken is, ook al gaan er wekelijks varkens richting Oost-Europese slachterijen.
Er worden zakken gevuld in plaats van rondgestrooid
Het slachtgewicht blijft net als de weken ervoor op 100 kilogram en daar mag je de conclusie aan verbinden dat het aanbod niet groter wordt. De prijs van de onderdelen stijgt een klein beetje. Het is voor een paar onderdelen 1 of 2 centen, maar het stijgt wel en dat is de afgelopen weken wel vaker gebeurd. Dus de conclusie is: De varkenshouders zijn de Sinterklaas voor de slachterijen en deze hebben de zwarte piet een andere functie gegeven, want hier worden zakken gevuld in plaats van rondgestrooid. De Boerenvarkensprijs blijft - al voor de tiende week ofwel sinds begin oktober - onveranderd op 1,41 euro staan.
In Duitsland is niet veel anders. Vroeg in de week werden er een paar koppels varkens verkocht op de Teleporcveiling voor gemiddeld 1,24 euro, maar alles bleef op zijn plaats en op vrijdag was er al helemaal geen handel meer. Elke week hetzelfde. Frankrijk en Italië laten de prijs van de varkens wel stijgen met respectievelijk 0, 2 en 2 centen. Bijna niet de moeite, maar ze stijgen wel en je mag daar de conclusie aan verbinden dat het in Europa zeker niet slechter gaat. In China is de vaart in het stijgen ook wat getemperd. Afgelopen week steeg daar de prijs met 4 centen naar ruim boven 2,50 euro.
Spanje is het enige land dat iets meer voor de big wil betalen
De biggenmarkt maakt ook weinig aanstalten om de prijs veel verder te laten stijgen. Duitsland hield het afgelopen vrijdag ook al weer op een onveranderd van 20 euro. Spanje is het enige land zo ongeveer dat iets meer wil betalen, maar daarmee gaat de biggennoteringen nauwelijks van zijn plaats. De Boerenbiggenprijs blijft onveranderd op 21 euro.