Droge, korte navels voor gezonde biggen
Video: Preventief werken door effectieve navelbehandeling
Om die verbetering te realiseren,behandelt hij sinds begin november de navels van alle biggen met de PIGDipper. In de speciale dipbeker bevindt zich een naveldipmiddel op basis van natuurlijke stoffen en tevens vrij van antibiotica. Dit dipmiddel zorgt ervoor dat de navelstreng snel indroogt.
Wekelijks werpen ruim 100 zeugen op het bedrijf waar Heuvelmans werkzaam is, waarbij het aantal biggen richting de 2.000 gaat. „Ik wil binnen vier uur na de geboorte alle biggen behandeld hebben, hun navels ingekort en vervolgens gedipt. De werpdagen zijn woensdag en donderdag, omdat we ook ’s avonds nog in de stal zijn, missen we per week 10-20 worpen waar we die vier uur niet halen.” Om bij die biggen ook te zorgen dat ze niet geïnfecteerd raken met ziektekiemen, worden de biggenligplaatsen ingestrooid met 50-100 gram Boxclean®, een stofvrij boxstrooimiddel met een biocide registratie. Het heeft bewezen ziektekiemen effectief te doden.
Ervaringen uit andere sectoren
Heuvelmans ontwikkelde samen met Heemskerk Dairy de PIGDipper. „Opvallend is dat in andere sectoren, zoals bij schapen- of geitenlammeren of kalveren, navels ontsmetten heel normaal is. Voor mij is dit een oplossing in het beperken van navelontstekingen bij de jonge dieren. Navels zijn open wonden, dus hoe sneller deze gesloten zijn, hoe beter het is. Daarmee beperken we ook sterk het antibioticagebruik dat nodig is om ontstekingen te behandelen of te voorkomen.” Dierenarts Bram Goesten, van dierenartsenpraktijk Lintjeshof bevestigt dit. „Biggen die niet zijn behandeld met antibiotica hebben op latere leeftijd ook een betere bacterieflora in de darmen. Dat verbetert dan weer de prestatie van het dier als vleesvarken. Ik juich deze preventieve, structurele aanpak van harte toe.”
Per big vraagt het dippen 10-15 seconden, waarbij de ervaren Heuvelmans tegelijk voelt in hoeverre de big al goed biest heeft kunnen opnemen. De grotere biggen, die goed gedronken hebben, zijn de eerste gegadigden om naar een pleegzeug te gaan. „De DanBred-zeugen hebben een hoge biggenproductie, dat vraagt per zeug een logische aanpak om de juiste en het juiste aantal biggen te laten liggen”, verklaart Heuvelmans. Opvallend is het aantal doodgeboren biggen slechts 1,1 bedraagt. „De juiste voeding van de zeug, een goede inseminatietechniek, rust in de dragende zeugenstal, alles moet kloppen, anders draai je dit soort cijfers niet”, is Heuvelmans terecht trots.
Van de naveldip is circa 1-2 ml per big nodig. Het wordt geleverd in een 5 liter kan. Met de dipfles kunnen ruim500 biggen worden behandeld. Daarmee komt de kostprijs op enkele centen per big. „Vanuit de speendesinfectie bij koeien weten we dat dippen beter werkt dan sprayen”, weet Joost van Dal van Heemskerk Dairy. „Bij sprayen zijn er sneller plekken die je niet raakt, ook zorgt dippen ervoor dat je de binnenkant van de navel behandeld.”
Over enkele maanden resultaten zien
Er zijn nog geen gegevens beschikbaar die een verbetering van de biggezondheid onderbouwen. De eerste op deze manier behandelde biggen zijn net gespeend en lopen nu in de biggenbatterij. „Ik ben ervan overtuigd dat ze het beter doen, maar over een half jaar weten we meer, als deze biggen als vleesvarkens zijn afgeleverd”, bouwt Heuvelmans nog reserve in. Tegelijk zet hij deze behandeling zonder twijfel voort. En tegelijk heeft hij de smaak te pakken van het kijken naar andere sectoren en de samenwerking met Heemskerk. „We zijn samen al aan het kijken naar een volgend project om zaken nog verder te perfectioneren.”
Tekst: Henk Wassink
Beeld: Joyce Kuster