Nieuwe methode om betrouwbaarder bedrijfsspecifiek PRRS-vaccin te maken
De meeste producenten van autogene vaccins - vaccins die worden gemaakt van de geïnfecteerde dieren - zouden echter drastische veranderingen in hun processen moeten aanbrengen om de nieuwe cellijn te kunnen adopteren, stelt Jianqiang Zhang, wetenschapper veterinaire diagnostiek en diergeneeskunde.
PRRS is een besmettelijke ziekte bij varkens die varkensproducenten elk jaar honderden miljoenen euro’s kost om in te dammen. De momenteel beschikbare commerciële PRRS-vaccins bieden niet altijd effectieve bescherming aan varkens vanwege de hoge genetische en antigene diversiteit onder PRRS-stammen, zei Zhang. Daarom vragen varkensdierenartsen vaak diagnostische laboratoria om het virus uit klinische monsters te isoleren om bedrijfsspecifieke autogene vaccins te produceren.
Isoleren PRRS-virus
Wetenschappers moeten het virus in een celcultuur laten groeien om het succesvol te isoleren, en de meest gebruikte cellijn voor PRRS-isolatie wordt MARC-145 genoemd, een cellijn die zijn oorsprong vindt in de nieren van apen. In de nieuwe studie analyseerde Zhang een andere cellijn, ZMAC genaamd. De ZMAC-cellijn is afgeleid van macrofagen in de longen van varkens. De studie keek naar het vermogen van de ZMAC-lijn om het virus te kweken en vergeleek de resultaten met de MARC-145-lijn. Hieruit bleek dat de ZMAC-cellijn het slagingspercentage voor het isoleren van het PRRS-virus aanzienlijk kan verbeteren. Het gebruik van de ZMAC-cellijn resulteerde volgens de bevindingen in 57,6 procent van de tijd in succesvolle isolatie van virussen, terwijl de MARC-145-cellijn in 26,3 procent van de tijd succesvol was.
Waardevol hulpmiddel
Dat is in potentie goed voor producenten en dierenartsen om bedrijfsspecifieke vaccins te produceren. Als wetenschappers een bepaalde virusvariant niet kunnen isoleren, kunnen ze ook geen autogene vaccins produceren om die variant aan te pakken. Dus een cellijn die het virus vaker isoleert, kan een waardevol hulpmiddel zijn bij het produceren van meer op maat gemaakte vaccins.
De details over de werking van ZMAC-cellijn moeten nog verder worden opgehelderd. Het vermoeden bestaat dat de mechanismen verband houden met de genetische diversiteit van virussen en de interactie tussen virale eiwitten en gastheercellen.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Pixnio, Ellen Meinen
Bron: Iowa State University