Regering moet aan de slag met realtime meten ammoniakuitstoot
Dat stelt een motie van de SGP, die door een meerderheid van de Kamer werd ondersteund. Als deze motie wordt uitgevoerd, kan de boer zelf bepalen hoe hij aan de uitstootnorm voldoet, in plaats van dat de overheid dat voor hem doet met regels betreffende stalsystemen, voermaatregelen en dergelijke.
Een motie van BBB en VVD over het inzetten van sensor- en datasystemen als basis voor een doelenbeleid. had dezelfde strekking, en ook deze is door de Tweede Kamer aangenomen. Daarmee ligt er een duidelijke opdracht voor een nieuw kabinet.
Mestbeleid
Daarnaast wil de Tweede Kamer dat de regering inzet op een nieuw mestbeleid. „Een goed mestbeleid zou niet moeten uitgaan van mest als afvalproduct“, stelde VVD’er Thom van Campen in een motie. „De Kamer […] verzoekt de regering te onderzoeken hoe een nieuw mestbeleid kan worden ingericht met goede bodemgezondheid als uitgangspunt in plaats van mest als afvalproduct.“ Ook deze motie kreeg steun van een meerderheid van de Tweede Kamer.
Rav-lijst
De Kamer sprak zich ook uit over de uitspraak van de Rechtbank Midden-Nederland, die de vergunningen van zeventien bedrijven heeft vernietigd omdat ze van mening was dat de door de Rav-lijst gehanteerde emissiefactoren onzeker waren. Niet de boer, maar de overheid is verantwoordelijk voor de zekerheid daarvan, vonden Van Campen en Boswijk (CDA), en daarom moet de overheid de provincie maximaal ondersteunen in een hoger beroep. En niet enkel bij deze zaak, maar ook als dit bij andere rechtbanken, in andere provincies, zou gebeuren.
Tekst: Wim van Gruisen
Zoon van een Zuid-Limburgse pluimveehouder met eigen slachterij, geschoold als econoom. Sinds 2011 in dienst van Agrio, waar hij artikelen schrijft voor de regio- en vakbladen en de Agrio-websites. Zijn focus lag aanvankelijk op landbouweconomie, tegenwoordig vooral op de Haagse en Brusselse politiek.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Tweede Kamer