Kwaliteitsbiggen: van behoefte naar resultaat in 6 stappen
Uit onderzoek blijkt dat bedrijven met een goede bigkwaliteit vaak probleemloos draaien en lagere dierenartskosten hebben. Niet vreemd. Een betere bigkwaliteit bereik je immers met planmatig werken, een goede hygiëne, optimale voeding en vakmanschap. En dan hebben we het nog niet eens over werkplezier!
Wat is bigkwaliteit?
Dat is op verschillende manieren te definiëren. Waar het om gaat is dat de biggen na iedere overgang actief op zoek gaan naar voer, beginnen te vreten en ongestoord doorgroeien. Maar wanneer is een big nu een kwaliteitsbig? Het antwoord is dat dit een goed bevleesde big zonder beschadigingen is, kortharig en met een roze huid, die op 70 dagen leeftijd minimaal 25 kilo weegt met zo min mogelijk entingen. Want dat zijn de kenmerken waarmee de big een goede eerste indruk maakt bij iedere vleesvarkenshouder. Daarnaast zijn de technische resultaten op het vermeerderingsbedrijf ook belangrijk.
Stap voor stap naar bigkwaliteit
Biggen van goede kwaliteit laten de opfokkosten dalen en brengen meer op. In een eerder artikel legden we al uit hoe je bigkwaliteit en voorspelbaarheid kan bepalen. Een aantal meetbare indicatoren zijn groei, uitvalspercentage na spenen, dierdagdosering en percentage slachtbiggen. Gedurende het Jaar van de Big stond ForFarmers stil bij alle onderdelen die van belang zijn voor een betere bigkwaliteit. Tijd voor een samenvatting.
Het VIDA 6-stappenplan
Een betere bigkwaliteit vraagt om een consequente aanpak die begint bij de geboorte en piekt rondom spenen. Onderdeel van de VIDA-totaalaanpak is het 6-stappenplan. Stap voor stap werk je hiermee aan het verbeteren van jouw resultaat.
We blikken nog eens terug op alle stappen:
1. Biest
Een vlot geboorteproces, vitale biggen, voldoende biest van goede kwaliteit en een optimale biestverdeling zijn de belangrijke uitgangspunten voor het produceren van kwaliteitsbiggen. Lees hier de tips voor het verbeteren van biestmanagement of bekijk de FFlog.
2. Leren eten
Het is belangrijk dat de biggen goed leren eten en verteren. Om een gezonde big van hoge kwaliteit te produceren is een goede start het halve werk. Lees hier de tips voor het bijvoeren van biggen of bekijk de FFlog.
3. Omstandigheden rondom spenen
Zodra het tijd is om de biggen te spenen moeten de omstandigheden ideaal zijn om de big soepel door de stressvolle fase heen te helpen. Lees hier de tips voor het creëren van optimale omstandigheden of bekijk de FFlog.
4. Watermanagement
Water is de belangrijkste voedingsstof voor varkens en stimuleert de voeropname. Zorg dus voor voldoende, veilig en smakelijk drinkwater voor biggen. Lees hier de tips voor drinkwater voor biggen of bekijk de FFlog.
5. Klimaat
Het klimaat bij de biggen moet letterlijk dag en nacht top zijn. Met een goed klimaat zal de big minder vatbaar zijn voor ziektes en presteren de dieren beter. Lees hier de tips voor een goed klimaat bij biggen of bekijk de FFlog.
6. Voeropname na spenen
Een goede voeropname na spenen is cruciaal. Zorg ervoor dat de biggen vanaf dag 1 eten. De daadwerkelijke voeropname is afhankelijk van veel factoren. Lees hier de tips voor een goede voeropname na spenen of bekijk de FFlog.
Heb je vragen over één of meerdere onderdelen van het VIDA 6-stappenplan? Vraag dan vrijblijvend advies aan het ForFarmers VIDA-team of download het VIDA 6-stappenplan onderaan deze pagina.