Eerste drie kwartalen 2,2 procent meer varkens in EU geslacht
De stijging ten opzichte van het voorgaande jaar is echter onlangs in het derde kwartaal afgenomen. In het derde kwartaal van 2021 lag het volume namelijk 0,2 procent onder het vergelijkbare niveau van vorig jaar. Vorig jaar leidde de corona-pandemie tot storingen in slachthuizen en vleesverwerkers in verschillende landen. Dat resulteerde in een opeenhoping van varkens en het hoge slachtaantallen in de eerste maanden van 2021.
De huidige slachtcijfers zijn ook 1,8 procent hoger dan in 2019, dat nog niet werd beïnvloed door de pandemie. Volgens statistici bedroeg de varkensvleesproductie in de EU in de eerste drie kwartalen van 2021 17,41 miljoen ton, een stijging van 421.000 ton of 2,5 procent in vergelijking met het voorgaande jaar. Door corona-gerelateerde stagnatie werden de dieren in de eerste vijf maanden met hogere gewichten aangeleverd bij de slachthuizen.
Spanje blijft groeien
Spanje heeft zijn leidende positie als het belangrijkste producerende EU-land verder versterkt en uitgebreid. Daar steeg het aantal geslachte varkens met 1,77 miljoen dieren of 4,3 procent tot 42,91 miljoen stuks in vergelijking met de eerste drie kwartalen van 2020. Volgens Eurostat noteerde Nederland echter nog grotere stijgingen met 6,1 procent tot 12,84 miljoen varkens en Denemarken met een stijging van 6,5 procent tot 13,85 miljoen slachtingen.
1,27 miljoen minder in Duitsland
De vertraging van de biggenverkoop, met name in Duitsland, heeft er waarschijnlijk toe geleid dat in deze landen meer dieren zijn vetgemest en zelf geslacht. Daarnaast werden er meer varkens versneden in Polen, Portugal, Italië en Hongarije; Daar werden tussen de 2,9 procent en 4,3 procent meer dieren aangehaakt dan in dezelfde periode vorig jaar. In het geval van Frankrijk, de op twee na grootste EU-producent, was er slechts een minimale stijging van 0,2 procent tot 17, 46 miljoen dieren geslacht. In Duitsland daarentegen daalde de varkensslachting met 1,27 miljoen of 3,2 procent tot 38,77 miljoen vergeleken met de eerste drie kwartalen van 2020, meer dan in enig ander land.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Agrio
Bron: Eurostat