Fotoserie: Bouw Twence vordert; maart 2022 eerste mestaanvoer
Twence wil mestkringlopen sluiten en varkenshouders ontzorgen. Twence wil hiervoor het mestoverschot van Twente, Salland en een deel van de Achterhoek verwerken en opwaarderen tot biogas. Van de in totaal 2.3 miljoen kuub mest, is er 1.9 kuub mestoverschot. Ongeveer 1 miljoen kuub moet verplicht verwerkt worden. Hiervan wil Twence 250.000 kuub op deze locatie verwerken.
Emissiereductie
Het laten ophalen van verse varkensmest bij boeren, levert volgens Twence een reductie van 250 ton ammoniak en 20.000 ton CO2. Twence wil een vaste jaarplanning maken voor de tien intermediairs die de mest van de boeren zullen transporteren naar Zenderen. Of dit via de aan te leggen rondweg bij Almelo gaat, is nog niet duidelijk.
Poorttarief 17 euro
In maart gaan de eerste bacteriën en vervolgens de mest in de vergister. Eind 2022 hoopt Twence op volle capaciteit te draaien. Op dit moment ligt daarvan al 80 procent vast. Met een gemiddelde van 1.000 tot 1.500 kuub per bedrijf kom je op 150 tot 200 boeren die hun mest bij Twence kwijt kunnen. Een deel hiervan zal alles laten halen, anderen zullen een deel bewaren voor op de vrije markt. Een contractprijs geldt voor drie jaar en is exclusief transportkosten. Het poorttarief is 17 euro per ton en wat betreft inhoud moet er minimaal 2 kilogram fosfaat zitten in 1 ton varkensmest.
Laarberg en derogatie
Omdat de vergister op De Laarberg in het Gelderse Groenlo er niet komt, zal het aanbod nog groter worden. Ook dat de derogatie verre van zeker is, speelt Twence in de kaart, alhoewel het bedrijf voor de verwerking van rundveemest nog geen vergunning heeft; „Technisch gezien kan het wel”, zegt Gerben Spit, de technische man van Twence.
Groen gas in plaats van molens
Alle 250.000 ton verse mest zal verwarmd worden en stukje bij beetje worden toegevoegd aan de bacteriën in de monomestvergisters, in drie silo’s. De 5 miljoen kuub gas dat ontstaat, zal worden opgewaardeerd tot groen gas waarmee 3.000 huishoudens kunnen worden verwarmd. De 5 miljoen kuub gas is vergelijkbaar met drie windmolens van 149 meter hoog en vergelijkbaar met de opbrengst van 84.000 zonnepanelen.
Exportwaardige mest
In de vergister gaat minimaal 95 procent mest, aangevuld met hulpstoffen als bijvoorbeeld ijzerwater om zwavel af te vangen. De mest wordt verhit tot 53 tot 55 graden Celsius zodat het gehygieniseerd is en het digestaat hierdoor direct exportwaardig is.
Kali en fosfaatmeststof
Behalve groen gas blijven er vier grondstoffen over, te weten ammoniakwater (3.000 ton), kaliummeststof, 200.000 kuub gedemineraliseerd schoon water dat op het oppervlaktewater wordt geloosd, en fosfaatmeststof over. De 15.000 ton vloeibare kalium kan dienen als kunstmestvervanger. Het fosfaat is de dikke fractie (25.000 ton) die geschikt is voor export. Kalium kan ook wel naar de regionale akkerbouw.
Aandeelhouders Twence
Aandeelhouders van Twence zijn gemeentes in de regio. Voor een 13 hectare groot zonnepark bij het bedrijf is SDE+ vergunning aangevraagd om de groene stroom voorziening op orde te krijgen. De opgewekte stroom zal deels worden teruggeleverd aan het openbare net en deels gebruikt voor de mestverwerkingsinstallatie.
Alleen in Odiliapeel staat een vergelijkbare mestvergister. Maar die is kleiner.