Schotse boerenbond eist direct importverbod varkensvlees uit EU AVP-landen
Varkenshouders in het Verenigd Koninkrijk (VK) zijn erg bevreesd voor de insleep van Afrikaanse varkenspest (AVP). Voor de Scottish Farmers' Union (NFU) reden om bij de regering in Londen aan te dringen op een onmiddellijk importverbod op varkensvlees uit EU-landen waar gevallen van AVP zijn geregistreerd. In een brief aan landbouwminister George Eustice, dringt de NFU Schotland aan op onmiddellijke actie. Anders voorziet de NFU een grote kans op de introductie van de AVP in het VK. Naast Duitsland noemt de NFU in haar brief ook expliciet Roemenië, Polen en België als landen waarvoor het importverbod zou moeten gelden. Opvallend is dat onze zuiderburen reeds langere tijd officieel AVP-vrij zijn verklaard.
Gebrek aan controle
Volgens de NFU Schotland wordt varkensvlees uit de EU in het VK niet gecontroleerd op de aanwezigheid van het AVP-virus. Met het oog op de bioveiligheid en de snelle verspreiding van het virus over Europa vindt ze dit onverantwoord. Een punt van kritiek is verder dat de regering tot nu toe geen maatregelen heeft genomen. Dit omdat zij vreest dat deze dan in strijd zijn met de afgesloten handels- en samenwerkingsovereenkomsten.
Grote invoer van varkensvlees
Circa 40 procent van het in het VK geconsumeerde vlees is varkensvlees. Tussen januari en augustus 2021 is circa 113.000 ton varkensvlees en -bijproducten uit Duitsland naar het VK verscheept en 64.210 ton uit Polen. In totaal bedroeg de EU-export van varkensvleesproducten naar het VK in deze periode 569.650 ton.
Onaanvaardbaar
De oproep die de Schotse NFU doet vindt de Duitse varkenshoudersbelangenorganisatie ISN onaanvaardbaar. Met name het feit dat hele lidstaten worden gestigmatiseerd. Ze wijst op de EU-wetten en verordeningen met duidelijke regels voor de gebieden waar AVP is aangetroffen en wordt bestreden. Volgens de ISN zijn deze volledig toereikend en bieden deze een betrouwbare bescherming. Volgens de ISN zijn het immers juist deze dieren die het best en het meest intensief worden onderzocht en waarvan het vlees volkomen veilig is. De ISN onderstreept dat het VK de EU-regels voor de invoer van vlees na de Brexit moet blijven respecteren.