Bezorgde Gelderse boeren overhandigen brandbrief aan Omroep Gelderland
Woensdag werd bekend dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in moet gaan op een Wob-verzoek dat Omroep Gelderland afgelopen voorjaar indiende. Omroep Gelderland deed een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob-verzoek) omdat ze inzicht wil in het werkelijk aantal aanwezige dieren op Gelderlandse veehouderijen.
Zo’n dertig boeren waren op hun trekkers onder politiebegeleiding vanuit het verzamelpunt bij afvalverwerker AVR in Duiven naar de kantoren van de omroep gereden om hun zorgen over het voornemen van de omroep te uiten.
Melkveehouder en oud-NMV-voorzitter Dirk-Jan Schoonman uit Brummen is een van hen: „Veehouders voelen zich bedreigt door het Wob-verzoek van de omroep. We vrezen dat organisaties met de gegevens aan de haal gaan, want de MOB (Mobilisation for the Environment, red) kijkt ook mee. We vinden niet dat omroep Gelderland als media moeten optreden als handhaver. Het is goed dat ze onderzoeken hoeveel landbouwhuisdieren in Gelderland zijn, maar daarvoor hebben ze niet de specifieke locaties voor nodig.”
Brandbrief
Om hun verontrustheid kracht bij te zegen overhandigden de veehouders een brandbrief aan de directeur en hoofdredacteur van de omroep. ‘Met het openbaar maken van de dieraantallen worden ook onze bedrijfsgegevens openbaar gemaakt’, schrijven de bezorgde Gelderse veehouders in de brief. ‘Ons woonadres is tevens bedrijfsadres daarmee worden ook onze persoonsgegevens in strijd met de AVG opgevraagd. Met het verstrekken van die gegevens wordt er inbreuk gemaakt op onze persoonlijke levenssfeer. Dit beangstigt ons als boeren maar ook onze gezinnen.’
De boeren vragen aan Omroep Gelderland om het WOB-verzoek bij RVO op te schorten en in te trekken.
‘Geen adressen publiceren’
Sandrina Hadderingh, hoofdredacteur van de omroep, liet de aanwezige boeren weten dat ze volledig achter het Wob-verzoek staan. „Een Wob-verzoek is er voor de democratie. Daarom maken we er gebruik van, maar we gaan er heel zorgvuldig mee om. We gaan geen persoonlijke adressen publiceren.”
Schoonman laat afloop van de actie weten dat hij nog niet helemaal tevreden is met deze toezegging. „Er is wel toegezegd dat ze de adressen niet gaan publiceren, maar we hadden graag gezien dat ze het wob verzoek hadden ingetrokken. Dat is niet gebeurd.”
Lees hier de brandbrief.
Tekst: Sandra Wilgenhof
Tijdens stages ontwikkelde Sandra een passie voor de landbouwsector. Haar studie Dier- en Veehouderij in Dronten combineerde ze met een minor en stage journalistiek. Als redacteur schrijft ze al enkele jaren nieuws en achtergrondartikelen over de landbouwsector.
Tekst: Stefan Buning
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in de Achterhoek. Sinds 1998 werkzaam als redacteur bij Agrio. Als chef Melkvee is hij samen met zijn team verantwoordelijk voor het kritisch volgen van alles wat er in en om de melkveehouderij in Nederland gebeurt.
Beeld: Sandra Wilgenhof