Column: 2021 een varkens jaar om snel te vergeten
De varkensprijs blijft teleurstellen. Er was ook niks anders verwacht voor deze week, maar een onveranderd op een zo laag niveau is en blijft teleurstellend. Er zijn voldoende varkens geslacht daar ligt het niet aan. Ruim 333.000 varkens met een gewicht van 99,8 kilogram en er zijn er ook nog 17.000 dieren op export gegaan. Dat is in totaal toch 30.000 varkens meer dan er wekelijks dit jaar geslacht werden. Daarmee is de voorraad toch nog redelijk weggekomen.
In december 2021 lag de varkensprijs 17 centen lager dan 2020 en 30 centen lager dan 2019
Alleen de prijs blijft bedroevend laag, dus zal en kan de Boerenvarkensprijs niks anders dan onveranderd noteren op wederom 1,41 euro. Slachterijen pakten daarentegen door de hogere prijs voor de onderdelen zoals nekken en ribben, daar toch even 3 centen voor zichzelf. Ook in Duitsland - waar het aantal slachtingen vorige week zelfs op 904.000 varkens lag en dat is toch 70.000 meer dan een gemiddelde week - wilden de slachterijen de varkens maar wat graag hebben. Alleen, ook hier vergaten ze de varkenshouders te belonen voor de door hun geleverde prestatie en hielden de slachterijen hun notering op Hauspreis 1,20 euro. De VEZG dacht aan zijn varkenshouders en bleef de poot stijf houden op 1,23 euro; wetende dat verschillende varkenshouders op de VEZG-notering hebben verkocht. Het slachtgewicht daalde bovendien weer fors in Duitsland. Dit keer met 0,4 kilogram.
Al met al, we hebben in Nederland en Duitsland een redelijk schone markt, maar het ziet het er nu nog niet naar uit dat het vertaald wordt in een betere prijs. Voor 2021 betekent dit dat de prijs 17 centen lager is dan 2020 en 30 centen lager dan 2019 en dat met een torenhoge voerprijs. Dit wordt trouwens ook gezien door de slachterijen en ze beginnen weer meer aan klantenbinding te doen, omdat ze weten dat het aanbod gaat afnemen en er varkenshouders zullen zijn die er mee stoppen. Maar als klantenbinding niet meer is dan 0,4 centen per kilogram, zoals Vion dit doet, is de vraag is iets beter dan niets of is alles welkom? Ook in de rest van Europa is het een ‘stand still’. Alleen Italië weet wekelijks zijn prijs met een paar centen te verhogen.
Biggen elke week een stapje hoger
De biggenmarkt is elke week iets beter. De exportprijs wordt wekelijks iets hoger en daarop lift de Boerenbiggenprijs mee. Dat dit gemor geeft bij de vleesvarkenshouder is te begrijpen. Drie maanden een lage opbrengstprijs dan zit je niet te wachten op meer uitgaven, maar het is realiteit. Het aanbod is niet groot en dat doet zijn werk het is de vermeerderaar ook te gunnen. De Boerenbiggenprijs stijgt dus met een euro naar 25 euro. Hoe ver deze stijging verder gaat, is de vraag. Als de komende weken de varkensprijs geen tekenen van hogere prijzen geeft, zal het voor de biggenprijs ook lastig worden om boven de 30 euro te komen. We zullen zien. 2021 was zowel voor de vermeerderaar als ook voor de vleesvarkenshouder een verloren jaar. Ik kan hier niks aan veranderen, maar hoop voor jullie dat je toch plezierige feestdagen mag hebben.