Onderzoek naar verlaging colistinegebruik
Varkenshouders hebben volgens de POV al grote stappen gezet richting een verantwoord antibioticumgebruik. Hierbij gaat het niet alleen om het verminderen van het gebruik, maar ook om het verfijnen ervan. Het colistinegebruik ligt onder een vergrootglas omdat dit middel bij mensen ingezet wordt als geen enkel ander antibioticum meer werkzaam is. In 2020 is het totale gebruik van colistine binnen de gehele dierhouderij met 7,3 procent gestegen ten opzichte van 2019. De toename valt volgens de Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa) volledig toe te schrijven aan de varkenssector, waar het gebruik in 2020 met 100,2 kg is gestegen, wat neerkomt op een toename van 9,3 procent ten opzichte van 2019.
Binnen de varkenssector wordt het merendeel van de colistine gebruikt voor het terugdringen van speendiarree (E. coli). 91 procent van het colistinegebruik vindt plaats bij de speenbiggen.
Onderzoek
Omdat het colistinegebruik is gestegen, dringt de SDA aan op een verlaging van het colistinegebruik. De POV is daarom samen met het ministerie van LNV en dierenartsen een project gestart om te kijken waar verbeterpunten liggen.
Opgenomen in IKB
Verder is vanaf januari 2022 in de IKB’s opgenomen dat colistine besproken wordt in het aanvullende bedrijfsgezondheidsplan dat rode bedrijven maken met het advies- en expertteam. Maar ook voor groene bedrijven is het belangrijk om het colistinegebruik te beperken. De POV is zich ervan bewust dat dit geen makkelijke opgave is. Een goede eerste stap in het nieuwe jaar kan zijn om het te bespreken met je dierenarts. 'Hoeveel colistine gebruik ik? Waarvoor zet ik het in? Wat zijn de alternatieven? Vraag het je dierenarts bij het eerstvolgende bedrijfsbezoek', adviseert de POV.