Sterke afname Duitse zeugen zorgt mogelijk voor hogere prijzen medio 2022
Sinds het begin van de coronapandemie kampt ook de Duitse varkensmarkt continu met problemen. De AVP uitbraak in de zomer 2020 langs de grens met Polen versterkte deze negatieve ontwikkeling. Het Duitse vakblad Fleischwirtschaft signaleert ook een dalende binnenlandse vraag naar varkensvlees terwijl de export van bijproducten naar niet EU-landen steeds stroever verloopt. Het gevolg is dat de Duitse slachters meer varkensvlees op de sterk concurrerende Europese markt moeten afzetten.
Lage prijzen
Het gevolg van deze factoren is dat de vleesvarkenshouders over 2021 gemiddeld slechts 1,37 euro per kilogram geslacht gewicht beurden en zeugenhouders gemiddeld 38 euro per big. Dit is circa 17 procent lager dan in 2020. Tegenover deze zeer lage opbrengstprijzen staan fors gestegen voerprijzen, die nieuwe records aantikken.
Kostendekkende exploitatie
Door deze economische factoren is een kostendekkende exploitatie niet meer mogelijk. Het gevolg is dat veel Duitse varkensbedrijven op de rand van een faillissement staan en/of ‘vrijwillig’ stoppen of reeds zijn gestopt. Zo daalde in mei 2021 het aantal varkens dat in heel Duitsland wordt gehouden met 3,1 procent gedaald tot 24,7 miljoen dieren. De sterkste daling deed zich voor bij de gelten waarvan het aantal met 10,7 procent is gedaald.
Sneller
De ingezette teruggang in de Duitse varkensstapel versnelt zich mogelijk dit jaar. Zo gaan diverse prognoses uit van een procentuele daling van het aantal zeugen begin 2022 met twee cijfers. Dit heeft een direct gevolg op de vleesproductie. Zo zal de Duitse varkensvleesproductie dit jaar circa 4,37 miljoen ton bedragen. In vergelijking met 2021 betekent dit een daling van 7 procent.
Stijgende prijzen
Het dalend aanbod aan varkensvlees kan voor de zeugen- en vleesvarkenshouders de situatie op termijn iets verlichten. In de loop van het jaar zullen de overschotten/voorraden varkensvlees verminderen en zo weer zorgen voor hogere prijzen.
Lagere consumptie
De gemiddelde varkensvleesconsumptie per hoofd van de bevolking daalt in Duitsland al enkele jaren. Fleischwirtschaft verwacht dat deze daling zich dit jaar doorzet tot circa 30 kilogram per jaar. Dit is aanzienlijk lager dan in Nederland. Volgens cijfers van het CBS en WUR bedraagt de gemiddelde varkensvleesconsumptie in Nederland circa 36,7 kilogram. De lagere Duitse consumptie wordt veroorzaakt door een lagere vleesconsumptie in algemene zin. Daarnaast neemt het aantal vegetariërs, veganisten en vooral flexitariërs toe. Verder kiezen Duitse consumenten vaker voor rundvlees en/of gevogelte. De coronapandemie en in het bijzonder de daarmee gepaard gaande stopzetting van grote evenementen hebben deze ontwikkeling versterkt. Zelfs met de verwachte daling blijft varkensvlees veruit het populairste vlees bij de Duitsers.