Nieuwe lokale Poolse supermarkt: 'Risico op komst varkenspest mag er niet zijn'

Naast cake, taarten, snoepgoed, groenten en bier ligt er ook bewerkt en vers varkensvlees in de Poolse supermarkt Food Plus. Eigenaar Rawa, die ook een vestiging in Arnhem heeft, vertelt dat al het verse vlees uit Nederland komt en blijft komen. „Het is voor ons veel te duur om vers vlees uit Polen te halen vanwege het koeltransport en de kosten die daarbij komen kijken. Daarnaast zijn de inkoopprijzen van vers vlees in Nederland vergelijkbaar met dat van Polen. Het loont dus ook niet om het helemaal uit Polen te halen.”
Bewerkte- en verpakte varkensvleesproducten, zoals typische Poolse worstjes, komen wel een paar keer per week rechtstreeks vanuit Polen. „Deze zijn voorzien van een barcode, productiedatum en houdbaarheidsdatum. Daarnaast zijn ze ook gecontroleerd door zowel de Nederlandse- als Poolse keuringsinstanties. Ik snap de zorgen van Nederlandse varkenshouders vanwege het hoge aantal AVP-besmettingen in Polen, maar het risico mag er gewoon niet zijn. Ik heb er vertrouwen in dat de instanties het vlees goed controleren en dat er geen AVP deze kant op komt."
Vlees AVP-vrij?
Rawa kreeg al klanten in de winkel die vroegen of het vlees wel AVP-vrij was. Hij weet niet of dit boeren waren, maar sluit dit niet uit. „Ik vertel ze dan gewoon het eerlijke verhaal en dat we ons verse vlees uit Nederland halen en dat de bewerkte producten goed gecontroleerd zijn. We moeten immers ook wel vertrouwen op de instanties. Wel zou ik het jammer vinden als mensen die dat denken niet bij ons in de winkel komen.”
De winkel nabij 's-Heerenberg, dat aan Duitsland grenst, is sinds half december open en trekt voornamelijk nog Oost-Europese klanten, maar ook steeds meer Nederlanders weten de weg naar de Poolse supermarkt te vinden. „Met name de verkoop van vers vlees loopt goed”, vertelt Rawa. Maar dat is toch gewoon Nederlands vlees dan? „Ja, maar we onderscheiden ons door het onbewerkt te verkopen, zoals dat in Polen ook gebeurd. Het verse vlees wordt niet zoals bij andere slagers verwerkt bijvoorbeeld. Met name voor de kerst zagen we dat mensen echt interesse hebben in een groot stuk onbewerkt vlees zodat ze dat zelf kunnen bereiden.”