Column: Overaanbod varkens lijkt mee te vallen
De eerste week van januari is veelal een lastige week. Vaak zijn er veel varkens blijven liggen en er wordt een stuk minder geslacht. Maar dit jaar lijkt het mee te vallen. De laatste week van december zijn er toch nog 223.000 varkens geslacht met een slachtgewicht van net boven de 100 kilogram en daarmee is toch bijna 75 procent van het aanbod weggehaald. Er zijn dus niet al te veel varkens blijven liggen. Het is natuurlijk niet zo dat de markt hiervan direct in beweging komt, maar het is wel zo dat dit ons niet de hele maand januari voor de voeten loopt. Ook de vleesmarkt is licht positief met hier en daar een centje extra.
Het wachten is op de Duitse slachterijen om hun noteringen met 3 centen te verhogen
Het wachten is op de Duitse slachterijen om hun noteringen met 3 centen te verhogen
Ook in Duitsland lijken de zaken wat positiever. Het aantal geslachte varkens was de laatste weken rond de 650.000 dieren en in de laatste week van december liep het gewicht op met 0,2 kilogram. Afgelopen woensdag bleef alles onveranderd. Dat wil zeggen de slachterijen hielden de poot stijf op 1,20 euro en de VEZG hield de prijs op 1,23 euro. Daarmee blijft het verschil in stand. Op de Teleporc-veiling werden afgelopen dinsdag bijna alle varkens verkocht voor 1,27 tot 1,28 euro en op vrijdag werden zelfs alle varkens verkocht voor 1,28 tot 1,29 euro. Dit was in tijden niet gebeurd. Ook werden er deze week meerdere varkens gezocht voor plus 7 centen op de VEZG-notering; dus voor 1,30 euro.
Het is allemaal weer net even iets vriendelijker. Het wachten is op de Duitse slachterijen om hun noteringen met 3 centen te verhogen. We denken dat dit binnenkort aanstaande is, maar of dit woensdag aanstaande al het geval is, blijft maar zeer de vraag. De Boerenvarkensprijs blijft onveranderd voor de komende week op 1,41 euro en dat zal vermoedelijk nog wel een paar weken zo blijven; al hoop ik voor elke varkenshouder dat we snel iets positiefs kunnen neerzetten. In de rest van Europa is alles onveranderd, behalve in Italië waar de prijs met 3,5 centen daalt. Daar ging lange tijd de prijs naar boven, maar ze moeten nu toch ook verder terug. Het is de vraag hoe het daar zal gaan met de prijs nu er een geval is met AVP onder de wilde zwijnen.
Positiviteit op de Europese biggenmarkt
De biggenmarkt zet zijn positieve trend naar boven voort. De biggen lopen vlot weg en ze worden duurder verkocht. In Duitsland verhoogde de VEZG zijn prijs met 1 euro naar 24 euro. De Boerenbiggenprijs verhoogd zijn prijs met 1,50 euro naar 27 euro.
Hoelang blijft Frankrijk gevrijwaard van AVP nu in Italië de ziekte is opgedoken?
Nu het er het eerste geval in Italië is, lees vaste land van Italië, is het de vraag hoelang Frankrijk gevrijwaard blijft van deze ziekte. De vindplaats is hemelsbreed namelijk amper 100 kilometer van de Franse grens. Waarom haal ik Frankrijk aan? Dit is omdat Frankrijk een overeenkomst heeft met China over het opdelen van het land in regio's om toch te kunnen blijven exporteren. We zullen zien of de overeenkomst dan standhoudt en ook wij moeten onderhandelen met China om Nederland op te delen. Nu kunnen we misschien een klein beetje profiteren. Er zal immers weer een land afvallen dat niet kan exporteren naar buiten Europa of gaat het ons nog meer voor de voeten lopen zoals toen Duitsland niet meer met zijn varkens weg konden. Al met al, er kon ons nog weleens een spannend jaar voor de boeg staan.