Brexit: exportwaarde varkensvlees toegenomen in 2021
In de periode januari-augustus 2021 is de Nederlandse export van vlees, zuivel, vis en groenten en fruit naar het Verenigd Koninkrijk vergeleken met dezelfde periode van 2020 met 8,1 procent gedaald tot 2,2 miljard euro. Tegelijkertijd groeide de totale export van deze goederen met 5,4 procent. Hierdoor daalde het exportaandeel van voedingsproducten naar de Britten van 8,7 naar 7,6 procent.
De exportwaarde van vers rundvlees halveerde, terwijl de exportwaarde van vers varkensvlees met circa een kwart toenam. Deze exportgroei komt uitsluitend door de hogere prijzen voor vers varkensvlees. Het verse varkens- en rundvlees is afkomstig van in Nederland gefokte dieren.
Meer controles
Nederlandse exporteurs moeten, nu het VK geen EU-lidstaat meer is, naast langere transporttijden rekening houden met niet-tarifaire maatregelen en controles. Sinds het VK op 1 januari 2021 geen deel meer uitmaakt van de interne EU-markt, zijn diverse douaneformaliteiten noodzakelijk geworden. Behalve douaneformulieren of verklaringen van oorsprong, moeten exporteurs van verse plantaardige en dierlijke producten bij elke zending ook gezondheidscertificaten overleggen.
Bij de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) komen geen signalen binnen van leden die administratieve problemen hebben bij de export naar het VK. „Bedrijven werken al geruime tijd met een (nieuwe) systematiek van vooraanmeldingen en kunnen daarmee uit de voeten", zo laat een woordvoerder van COV weten.