Column: Het wordt even spannend welke koers de varkensprijs gaat varen
De varkensprijs begint dit jaar even wat anders dan gehoopt, althans in het buitenland. In Nederland staat de prijs nog overeind al denk ik dat dit niet van harte ging. Het aanbod is meer dan voldoende. Dat is wel duidelijk en het wegwerken van dit overschot gaat nog niet vanzelf. Personeelskrapte is vaak de hoofdoorzaak. Corona laat zich hier natuurlijk ook nog steeds gelden en dan is het niet gemakkelijk om de slachtcapaciteit op de gewenste snelheid te houden.
Stabiliteit en rust is wat de markt nu even nodig heeft
De laatste week van vorig jaar zijn er toch nog ruim 301.000 varkens geslacht, maar het gewicht was met 101,6 kilogram wel ruim hoger dan een week eerder, dus daar is nog voldoende aanbod. Wat gaat de komende week ons brengen? Van alle kanten wordt druk op de markt gezet. De onderdelen zouden dalen, slachterijen zouden de prijzen niet kunnen handhaven en noem maar op. De prijs moet naar beneden, omdat Denemarken dat ook heeft gedaan, De grote Duitse slachterijen hebben ook verlaagd. Maar is het wel zo slecht als wordt geschetst? De Duitse ISN gaf afgelopen woensdag het antwoord: onveranderd. De bandbreedte is weliswaar iets naar beneden maar het is ONVERANDERD. Dit is denk ik ook het enige juiste wat kan en moet gebeuren. De Nederlandse handelaren denken in grote lijnen ook hetzelfde. Stabiliteit en rust is wat de markt nu even nodig heeft en dat willen we geven. De Boerenvarkensprijs blijft onveranderd op 1,41 euro.
In Duitsland hield de ISN zijn notering op onveranderd en lieten de slachterijen de prijs zakken met 3 centen naar 1,17 euro. Voor Duitsland is dit een hele vreemde situatie. Het gebeurt maar weinig dat de ISN en de slachterijen niet op één lijn zitten. Laat staan dat ze drie weken lang een verschillende notering hebben en dat de slachterijen dan ook nog besluiten om het verschil groter te maken. Tönnies vraagt trouwens gewoon nog varkens. Het zal dus wel heel interessant zijn om het vlees in de vriezer te hangen en later met dikke winst te verkopen. Vion Duitsland, die dus ook verlaagde, profiteert er maar weinig van. De meeste varkens op ISN-notering worden namelijk ingekocht.
In Italië is de afgelopen week meerdere gevallen van AVP ontdekt
Denemarken laat zijn prijs zakken met 4 centen. België en Frankrijk blijven onveranderd, evenals Spanje. Italië laat zijn prijs ook zakken voor derde keer op rij, maar Italië was ook het land waar vorig jaar de prijs weken achter elkaar door bleef stijgen waar de andere landen het al weken op een onveranderd hielden. In Italië is de afgelopen week meerdere gevallen van AVP ontdekt. Dit zou de prijs verder onderdruk zetten. Italië is een land dat per saldo een importerend land is en niet in ruime mate moet exporteren naar buiten Europa. Het is natuurlijk lastig als er markten wegvallen en dat geeft weer onrust, maar de een zijn dood is de ander zijn brood.
In het verleden toen er in Nederland meerdere malen diverse ziektes waren, en dus wij de pineut waren, lijkt het nu dat ook wij nu weer de pineut moeten worden omdat er in een ander land iets aan de hand is. De AVP in Duitsland voelt de Nederlandse varkenshouder nog in zijn portemonnee. Het zou toch wel heel wrang zijn als een uitbraak in Italië van AVP de Nederlandse varkenshouder geld zou gaan kosten in plaats van extra opbrengsten. Italië zal dan wel niet zoveel exporteren. Het is echter toch voor ons de uitgelezen kans om dit op te pakken en uit te buiten. Maar afgelopen week leek het erop dat iedereen mocht profiteren en het liefst nog extra over de rug van varkenshouder.
Er lijkt wat meer beweging te komen op de biggenmarkt
Er is vraag naar biggen en dat leidt tot hogere prijzen. De export betaalt elke week steeds iets meer en dit wordt vertaald in een hogere notering. De Boerenbiggenprijs stijgt met 1 euro naar 28 euro. De vraag naar biggen is er, maar in grote lijnen zijn deze biggen er ook nog wel. Dus vraag en aanbod is in evenwicht. Wel zien en horen we dat diverse handelaren weer de boer op gaan om nieuwe afspraken te maken of om nieuwe klanten te vinden. Er lijkt wat meer beweging te komen op de markt en dat is natuurlijk altijd goed. Nu de prijs nog (fors) naar boven.