Van Rooi Meat Someren wijst naar ex-werknemer in arboboetekwestie
De werknemer, die later door Van Rooi is ontslagen, verloor daarbij een flinke hap armhuid, die later in het ziekenhuis via transplantatie is vervangen. De Arbeidsinspectie oordeelde dat Van Rooi als werkgever flinke steken heeft laten vallen en legde de Somerense varkensvleesverwerker een boete van 27.000 euro op.
Werkwijze
Van Rooi is het daar volstrekt mee oneens en stapte vandaag in hoger beroep naar de Raad van State om de arboboete van tafel, dan wel flink omlaag te krijgen. De hoogste bestuursrechter probeerde tijdens de rechtszaak te achterhalen hoe het ongeluk is gebeurd en wie daarvoor verantwoordelijk is. Volgens Van Rooi lag het vooral aan de werkwijze en houding van de inmiddels ontslagen werknemer. „Hij bemoeide zich overal mee en stak overal zijn neus in. Hij had ook niets van het ongeluk geleerd en we hebben hem later vanwege deze werkhouding moeten ontslaan.”
Volgens een woordvoerder van de Arbeidsinspectie lag het wel aan Van Rooi Meat, die zich niet voldoende aan de strenge veiligheidsprotocollen zou hebben gehouden. De inspecteur zei het vreemd te vinden dat de man later alsnog is ontslagen. „Voor het ongeluk heb ik geen enkele klacht over de werknemer gehoord of gelezen. Hij stond zelfs heel goed bekend.”
Rammelen
Aanleiding voor het ongeluk was een revisie van een zwoerdsnijmachine. Daarvan heeft het bedrijf er een stuk of twaalf, die jaarlijks door de eigen technische dienst worden nagekeken en gerepareerd. Na één van die reparaties bleek de machine nog te rammelen. In plaats van de machine af te zetten, weer uit elkaar te halen en opnieuw te assembleren, probeerde een lid van de technische dienst tijdens het draaien van de motoren te kijken waar het aan schortte. Daarbij werd zijn loshangende mouw in de snijmachine getrokken en raakte hij ernstig gewond. Volgens de Arbeidsinspectie waren de veiligheidskappen verwijderd en de was snijmachine toch via een 'short cut' aangezet.
Dat had nooit mogen gebeuren omdat de machine altijd afslaat als een klep, of kap opengaat. Volgens Van Rooi lag het aan het gedrag van het ontslagen lid van de technische dienst. „Het was op dat moment niet zijn taak om zich met de machine en een aanwezige leerlingmonteur te bemoeien. Hij was degene die wat hoorde rammelen en daarop met gekruiste armen op de snijmachine drukte. Dat mag je nooit doen en dat wist hij. Ook daarna heeft hij nog verschillende fouten gemaakt en hebben we zijn dienstverband moeten beëindigen.”
Kosten
De arbeidsinspecteur gaf een iets andere versie van het ongeluk en verweet het bedrijf dat ze kosten wilden besparen door alleen een 18-jarige leerlingmonteur en diens begeleider op de machine te zetten en niet de fabrikant in te schakelen voor de revisie. Daarop riep Van Rooi geïrriteerd dat zijn technische dienst maandelijks dergelijke snijmachines reviseert en er waarschijnlijk meer verstand van heeft dan de monteurs van de fabrikant. De Raad van State doet binnen enkele weken uitspraak.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Google Maps