Apart malen voerbestanddelen heeft gunstig effect op de varkensmaag
Maagaandoeningen en/of maagzweren vormen nog steeds een veel voorkomend probleem bij varkens. Volgens een onderzoek van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) kampt ruim de helft van de varkens met een bepaalde mate van maagaandoeningen. Volgens ABZ Diervoeding blijft dit meestal onder de radar, aangezien het niet tot het standaard slachtlijnonderzoek behoort. De mengvoerfabrikant stelt dat dit wel voor meer problemen zorgt dan men in eerste instantie denkt.
Belangrijke functie maag
De maag is essentieel voor een optimale vertering. Naast dat in de maag verteringssappen aan het voer worden toegevoegd, is de maag ook een belangrijke barrière tegen bacteriën. Maagzuur zorgt voor deze bescherming, maar het kan zelf ook schadelijk zijn. Om die reden beschikt de maag over beschermlaag tegen het zuur.
Sectoren
Met name de sectoren in het onderste gedeelte van de maag, dicht bij de uitgang, zijn bestand tegen een lage pH. Voor deze sectoren geldt: hoe zuurder, hoe beter. Echter bij de ingang van de maag zit geen beschermlaag. En juist dat maakt het varken gevoelig voor maagaandoeningen.
Ontstaan
Maagaandoeningen kunnen ontstaan door tal van factoren. Daarbij valt te denken aan onder andere de bacteriën Helicobacter suis en Fusobacterium gastrosuis. Daarnaast vormen ook stress, andere gezondheidsproblemen en voeding een mogelijke bron van maagaandoeningen.
Goede vertering
Voor een goede vertering van het voer is het volgens ABZ Diervoeding belangrijk dat de grondstoffen goed vermalen zijn. De enzymen in de maag kunnen dan beter hun werk doen. Te grove delen worden niet altijd goed verteerd. Daar staat tegenover dat een gebrek aan vezels en grove delen de kans op maagaandoeningen juist vergroot. De grove delen zorgen immers voor een goede verdeling in de maag. Wanneer deze factoren optimaal op elkaar zijn afgestemd, blijft de zure, grovere voedselbrij in het onderste gedeelte van de maag en komt zo niet in aanraking met het kwetsbare bovenste gedeelte waar de slokdarm uitkomt en juist de meeste maagproblemen ontstaan.
Aparte bewerking grondstoffen
Op basis van deze kennis en het zo optimaal beïnvloeden heeft ABZ Diervoeding haar mengvoederfabrieken dusdanig aangepast dat ze grondstoffen apart kan bewerken. Zo worden eiwitrijke grondstoffen heel fijn gemalen, wat leidt tot een scherpe voederconversie en hogere groei. Specifieke granen en vezelrijke grondstoffen maalt ze nu grover. Hierdoor ontstaat een ideale balans tussen ontsloten, fijne en grove structuur met de juiste viscositeit. Zo hebben de varkensvoeders een gunstig effect op de (maag-)gezondheid, wat uiteindelijk leidt tot een gezond en optimaal groeiend varken.