Meer oog voor brijvoerinstallatie levert geld op
Door de extreem hoge voerprijzen is het van belang dat de brijvoerinstallatie goed werk levert. Een installatie die alleen storingsvrij draait is niet voldoende. De varkenshouder dient er óók zeker van te zijn, dat hij het meest maximale uit zijn brijvoerinstallatie haalt. Volgens ABZ Diervoeding is dit vaak niet het geval. Daarbij verwijst de coöperatieve mengvoerfabrikant naar de ervaringen van de onafhankelijke brijvoerspecialist Joost Leijten uit Helvoirt. Afgelopen jaar heeft Leijten bij de klanten die hij bezocht tal van verbeterpunten aan de brijvoederinstallatie doorgevoerd.
Jaarlijkse inspectie
Een jaarlijkse check van de brijvoederinstallatie betaalt zich volgens ABZ Diervoeding dubbel en dwars terug. Zo blijft de installatie niet alleen up-to-date maar worden ook ingeslopen fouten tijdig ontdekt. Door de installatie goed af te stellen zijn er diverse besparingen op het voederverbruik mogelijk en daardoor direct op de voerkosten. Ook de gezondheid en groei kan er door verbeteren.
Brijvoercheck
Een brijvoercheck omvat vele punten waarop de installatie beoordeeld wordt bij een afwijking worden ook direct verbeterpunten doorgesproken. De check omvat ondermeer: het opnieuw inregelen van het nulpunt, het ijken van de wegers, het beoordelen van de hygiëne weger inclusief het aangeven van verbeterpunten, het beoordelen van de indoseervermenging van de bijproducten, de resthoeveelheid en de vermengzone’s. Verder het beoordelen van recept instellingen zoals soortelijk gewicht en inweegtijd, de roertijden van de bijproducten, het spoelen van de circuits en of de stuurvloeistof/bruikwater goed in recepten vermeld staan.
Belangrijke afwijkingen
Op basis van zijn bedrijfsbezoeken signaleert Leijten een aantal punten die hij vaker in de praktijk tegenkomt. Zo zijn er nog altijd installaties waarbij grote hoeveelheden, minder smakelijke stuurvloeistof, in de startbrij loopt terwijl dit niet altijd noodzakelijk is. Door bij het spoelen van de circuits, de vermengzone niet naar de stuurtank/ spoeltank te pompen, maar direct in het mengsel te doseren, blijft het bij dezelfde diergroep. Als de gespeende biggen ook brijvoer krijgen, kan dit een verlaging van 4 kilogram biggenvoer per afgeleverde big opleveren. Verder vindt volgens Leijten nog steeds veel vermenging plaats tussen mengsels, waardoor de exacte nutriëntenbehoefte niet gedekt wordt. Een veel voorkomende oorzaak hiervan is een te hoog nulpunt. Hierdoor is de voerweger nog niet leeg, terwijl er al een volgend mengsel wordt aangemaakt. Zo treedt er dus veel vermenging op.
Gistvorming
Door het niet goed leegkomen van de spoeltank kan gistvorming ontstaan. Bovendien verdwijnen zo ook veel synthetische aminozuren en kan vorming van biogene amiden optreden. Dit heeft nadelige effecten op de voederconversie en de voerkosten. Daarom is het zaak ervoor te zorgen dat de spoeltank steeds leegkomt. Daarbij geldt liever 3 keer per dag dan 1 keer per dag.
Voerverbruik
Het monitoren van het exacte voerverbruik per diergroep is voor veel varkenshouders een probleem. Veelal is de complexiteit van de computer de oorzaak. Waar Leijten ook veelvuldig tegen aanloopt, is de slechte hygiëne van de brijvoerleidingen. Volgens hem zijn bijna standaard de kijkglazen van een brijvoerinstallatie vervuild. Met een professionele 3-traps reiniging worden alle brijvoerleidingen gereinigd. Volgens ABZ Diervoeding is zo’n periodieke reiniging ook noodzaak. Immers een betere leidinghygiëne zorgt voor een betere darmgezondheid en dus ook voor een betere voederconversie met lagere voerkosten tot gevolg.