Brazilië profiteert van EU-varkenscrisis, Amerika krijgt toegang nieuwe markt en Chinese varkensstapel groeit snel
Volgens de huidige cijfers van de Braziliaanse Vereniging van Dierlijke Eiwitten (ABPA) verhoogde Brazilië zijn varkensvleesexport in 2021 met 11 procent tot ongeveer 1,1 miljoen ton in vergelijking met het voorgaande jaar. De omzet steeg met circa 16 procent tot 2,33 miljard euro. China bleef ook de belangrijkste klant voor de Braziliaanse varkensvleesexporteurs met een omzet van 533.700 ton in 2021.
Andere afzetmarkt waren Chili met 61.000 ton, Vietnam met 44.900 ton en Argentinië met 37.800 ton. ABPA ziet de Braziliaanse varkens- en pluimvee-exporteurs goed gepositioneerd voor 2022. De industrie kan profiteren van het feit dat verschillende EU-landen problemen hebben met Afrikaanse varkenspest (AVP) en aviaire influenza. Brazilië begint 2022 echter met dalende varkensvleesprijzen en stijgende kosten. Deze prijsdaling is een gevolg van de sterke groei van de varkensproductie in de afgelopen jaren, die samenviel met een economische crisis. Bovendien wordt het begin van het jaar traditioneel gekenmerkt door een daling van de vraag naar varkensvlees op de binnenlandse markt.
Nieuwe markt Amerikaans varkensvlees
De Amerikaanse minister van Landbouw Tom Vilsack kondigde vorige week in Washington aan dat de Indiase regering voor het eerst Amerikaanse varkensvlees en varkensvleesproducten zal laten importeren, waardoor een al lang bestaande belemmering voor de Amerikaanse landbouwhandel wordt weggenomen. De opening van de markt is het resultaat van het US-India Trade Policy Forum dat in november 2021 in New Delhi werd gehouden.
De National Association of Pig Farmers (NPPC) verwelkomde nadrukkelijk de opening van de markt voor een van de dichtstbevolkte landen ter wereld. India heeft een bevolking van 1,26 miljard mensen, dus er is potentieel een aanzienlijke marktkans. Varkensvlees is echter geen hoofdvoedsel in India, maar heeft eerder een nichebestaan. Hindoes eten voornamelijk vegetarisch voedsel, en moslims doen het helemaal zonder. De binnenlandse productie is beperkt tot het noordoosten van het land.
Chinese varkensstapel groeit hard
De Chinese varkensvleesproductie herstelt zich steeds meer van de productiedalingen van de afgelopen jaren als gevolg van Afrikaanse varkenspest (AVP). De varkensstapel is met meer dan 10 procent gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar en daarmee is de varkensvleesproductie weer flink gestegen.
China heeft vorig jaar zijn doelen op het gebied van dierproductie behaald en met voldoende aanbod voor zijn eigen bevolking. Over het geheel genomen steeg de Chinese vleesproductie met 16,3 procent tot 88,9 miljoen ton vergeleken met 2020. De belangrijkste reden hiervoor was de toename van varkensvlees met 28,6 procent tot ongeveer 53,0 miljoen ton. Volgens het Chinese bureau voor statistiek werden vorig jaar 671 miljoen varkens geslacht in China; dat was 27,4 procent meer dan in 2020. De varkenspopulatie werd eind december 2021 bepaald op 449 miljoen dieren, wat overeenkwam met een toename van 10,5 procent binnen een jaar. Bij de zeugen werd een stijging van 4,0 procent gerapporteerd.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Bronnen: ABPA, USDA, Reuters