Column: Slachterijen drukken varkenshouders dieper in het rood
De slachterijen lieten de varkenshouders even duidelijk weten wie de macht heeft en dus de prijs bepalen. Een week geleden durfde Vion het nog niet aan, maar deze week was afgelopen maandag direct raak met min 3 centen. Woensdag deed Compaxo ook 3 centen van de prijs af, maar Van Rooi en Westfort stelden zich iets bescheidener op, maar deden ook nog min 2 centen.
Er waren nogal wat woedende reacties van varkenshouders, die zeker te begrijpen zijn
Het verhaal begon op woensdag 12 januari toen de grote Duitse slachterijen Tönnies en Vion nogmaals de prijs met 3 centen lieten dalen naar 1,17 euro om de VEZG te dwingen de verhoging van 3 centen een aantal weken geleden ongedaan te maken. De VEZG had er nog geen zin in en hield zijn poot stijf op 1,23 euro. Het gevolg was echter dat Nederland niet verder wilde achterblijven bij de Duitse slachterijen en deze week de noteringen zoals gezegd lieten zakken. Afgelopen woensdag kwam er Duitsland en compromis. VEZG maakte zijn verhoging van week 49 ongedaan en lieten hun notering met de min 3 centen dalen en de grote slachterijen deden plus 3 centen en met zijn allen kwamen ze weer op 1,20 euro met als gevolg dat de Nederlandse slachterijen nu wel zijn gedaald en in Duitsland de notering per saldo onveranderd is gebleven.
Er waren nogal wat woedende reacties van varkenshouders, die zeker te begrijpen zijn. Zeer hoge voerkosten, licht oplopende biggenprijs en een dalende varkensprijs, die zeer onterecht was en zeker niet nodig. Het begint erop te lijken dat de slachterijen het uitvoeringsorgaan van de overheid zijn om zo snel mogelijk, zoveel mogelijk varkenshouders om zeep te helpen. Helaas kan de boerenvarkensprijs niet achter blijven en laat zijn notering zakken met 2 cent naar € 1.39.
Om nu de varkenshouder overal de rekening van te presenteren, gaat veel en veel te ver
In werkelijkheid loopt het aanbod in Nederland wat terug. Varkens worden in groten getale geëxporteerd naar Oost- en Zuid-Europa. Dit ontlast de Nederlandse markt behoorlijk. De onderdelen daalden licht met gemiddeld min 1 cent. Dus er verdwijnt nogal wat geld, dat eigenlijk bij de varkenshouder terecht hoort te komen, in de zakken van de slachterijen. Natuurlijk kennen de slachterijen ook problemen. Corona speelt nog steeds een rol, maar om nu de varkenshouder overal de rekening van te presenteren, gaat veel en veel te ver. De prijzen in Europa. Denemarken laat de prijs ook zakken met 3 centen; evenals België en Italië. Frankrijk wist deze week netto te stijgen met 0,001 cent en dat deed Spanje ook. Het is wel niet veel, maar met name Spanje geeft dus aan dat de Europese vleesmarkt een fractie beter is geworden en is het dalen van de prijs hier gewoon zakken vullen.
Pas op de plaats voor biggenmarkt
De biggenmarkt moet even een pas op de plaats maken. Varkenshouders zijn niet meer geneigd om meer te betalen voor de biggen. In Duitsland, waar het vertrouwen toch al broos door de grote investeringen waar menig varkenshouder voor staat, liet de prijs zelfs dalen met min 1 euro naar 23 euro. De Boerenbiggenprijs blijft onveranderd op 28 euro staan.
Wat betekent een invasie van Oekraïne voor de voerprijs?
De spanningen lopen daarop omdat er een grote Russische troepenmacht aan de grens staat. Blijft dit spierballentaal of komt er daadwerkelijk een invasie? Wat gaat er gebeuren als er een invasie komt? De graanschuur van Europa gaat die dan dicht en worden we meer afhankelijk van niet-Europese landen? Betekent dit een verdere stijging van de voerprijzen dat dus een versneld stoppen van heel veel varkenshouders zal gaan betekenen? De keerzijde zal misschien zijn dat ze in Brussel en Den Haag misschien eindelijk eens gaan inzien dat we niet afhankelijk mogen zijn van Rusland en dus onze eigen productie minimaal op peil moeten houden. In de eerste plaats laten we hopen dat het alleen bij een dreiging blijft, maar dat Europa nu wel gaan inzien dat het verder afbouwen van de agrarische sector zeer ongewenst is. We wachten af wat er gaat gebeuren.