Brabants destructiebedrijf Rendac mag niet uitbreiden
Verschillende natuurorganisaties waren het niet eens met de verlening van de nieuwe natuurvergunning en stapten naar de rechter. De vergunning was verleend met het Programma Aanpak Stikstof (PAS), dat in 2019 door de Raad van State (hoogste bestuursrechter) onderuit werd gehaald. Deze PAS-vergunning van Rendac bood ruimte voor een grotere stikstofuitstoot dan het bedrijf feitelijk uitstootte.
Niet passend beoordeeld
'In de verleende vergunning van 2020 hield de provincie er rekening mee dat een eerder vergunde vetmotor en een Warmte Kracht Centrale (WKC)-installatie niet zijn gerealiseerd. Deze beide onderdelen zijn wel vergund in de PAS-vergunning uit 2017. De rechtbank is van oordeel dat de provincie niet zomaar met deze onderdelen mocht salderen, omdat beide onderdelen in de eerdere PAS-vergunning niet passend zijn beoordeeld', schrijft de rechtbank op de eigen website.
De situatie is volgens de rechtbank vergelijkbaar met de uitspraak over de Amercentrale. Daarin stelde de provincie Brabant hoger beroep in. 'De rechtbank geeft de provincie daarom geen herstelmogelijkheid maar draagt de rechtbank de provincie op om binnen zes maanden na deze uitspraak een nieuw besluit te nemen op de aanvraag van het bedrijf.'
Exclusief contract
Rendac heeft een exclusief contract met de overheid over het ophalen van en verwerken van kadavers. Dat contract met de overheid loopt nog tot en met 2026. Daardoor heeft zowat iedere veehouder in Nederland met het bedrijf te maken.
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Rechtspraak.nl