LBV-enquête: Veel Duitse varkenshouders zien geen perspectief meer
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/04/49/079/varkens-_wimpers-_buiten-_biologisch-_modder-_zand-_biggen-_zeug-_beer-_empathie_rvs.-detail.jpg)
De precaire situatie op de Duitse varkensmarkt houdt aan. Door de coronacrisis staan de varkens- en biggenprijzen op een historisch dieptepunt en staan veehouders diep in het rood. „In deze situatie is verdere ontwikkeling van de bedrijven onmogelijk", leggen de LBV-vicevoorzitters Kaus Mugele en Hans-Benno Wichert uit. „Alle marktpartijen en politici moeten nu eindelijk in actie komen, anders is varkensvlees uit Baden-Württemberg binnenkort geschiedenis.”
Het Landesbauernverband in Baden-Württemberg vertegenwoordigt ongeveer 33.000 boeren uit Baden-Württemberg. 20 onafhankelijke regionale boerenverenigingen vertegenwoordigen de belangen van het boerenberoep op regionaal niveau. In totaal is elke tiende werknemer in Baden-Württemberg direct of indirect afhankelijk van de landbouw.
Loze beloften
In het LBV-onderzoek uiten de 282 deelnemers, bijna 15 procent van de varkenshouders in de deelstaat, hun ongenoegen. Varkenshouder in Baden-Württemberg zijn teleurgesteld en ontnuchterd door de loze beloften en marketingcampagnes van de verwerkers en retail, die uiteindelijk geen verbetering brengt, maar alleen maar meer druk veroorzaken op de producenten. De respondenten hebben daarmee alle verwachtingen van het vak verloren.
„De vleesindustrie en de andere schakels in de keten moeten nu op voet van gelijkheid met de varkenshouders nieuwe, geïntegreerde concepten ontwikkelen", legt vicevoorzitter Mugele uit. Het commitment van foodretailers aan ‘5xD’ is het juiste signaal, maar: „We moeten minder afhankelijk worden van prijsschommelingen op de internationale markten. Daarvoor moeten de regionale programma's met inkoopgarantie in het land worden uitgebreid, zodat veehouders kunnen rekenen op stabiele prijzen”, eist Mugele.
Steek gelaten door politiek
De varkenshouders voelen zich in de steek gelaten door politiek. Benno Wichert „Onze varkenshouders zijn erg gefrustreerd en bekritiseren politieke beslissingen van de afgelopen jaren die geen bevredigend antwoord geven op belangrijke vragen in onze sector. Er worden voortdurend nieuwe eisen gesteld, maar het is onduidelijk wie daarvoor betaalt. We hebben een duidelijk commitment nodig van politieke besluitvormers om de veehouderij verder te ontwikkelen in lijn met het Borchert-plan, waarin de inkomenscomponent zo snel mogelijk moet worden verduidelijkt. Daarnaast moeten juridische eisen voor het bouwen van stallen, die de verdere ontwikkeling van de varkenshouderij in de weg staan, worden weggenomen, zodat de varkenshouders betrouwbaar en op lange termijn kunnen plannen.”
Aantal bedrijven daalt 11,3 procent
Volgens het Duitse Rijksbureau voor de Statistiek (november 2021) zijn er in Baden-Württemberg slechts 1.900 varkenshouderijen, waaronder 700 zeugenhouders. De afgelopen jaren heeft deze sector een echte structurele breuk meegemaakt, het aantal bedrijven met biggenopfok is binnen een jaar (2020-2021) met 11,3 procent afgenomen. Ook de varkensstapel nam sterk af. Er werden zo'n 181.500 varkens minder geteld dan in november 2020, wat overeenkomt met een daling van 11 procent. De biggenstapel is het meest ingekrompen: binnen een jaar daalde het aantal met zo'n 113.000 dieren (-18,6 procent) en er waren daarmee minder dan 500.000 dieren in 2021.
![Foto van Reinout Burgers](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/34/075/img_2306_-thumbnail.150x150.jpg)
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: LBV