Gelten hebben een sleutelrol in de Mycoplasma infectieketen
Mycoplasma hyopneumoniae (M.hyo) veroorzaakt enzoötische pneumonie. Het is één van de meest voorkomende luchtwegaandoeningen bij varkens. Zeugen spelen een belangrijke rol bij het in stand houden van M.hyo infecties in een varkensbedrijf, door de overdracht van M.hyo bacteriën van de zeug naar haar biggen in het kraamhok. Aangezien biggen al in de eerste levensdagen besmet kunnen raken, worden biggen die bij het spenen drager zijn van M.hyo verantwoordelijk geacht voor de verdere verspreiding van de bacterie in latere stadia van de varkensproductie. Deze overdracht gebeurt voornamelijk door neus-neus contact, maar ook overdracht via de lucht werd aangetoond.
Recent werd een onderzoek uitgevoerd op 16 varkensbedrijven in Duitsland en Oostenrijk, met een bevestigde besmetting van enzoötische pneumonie. Dit onderzoek had tot doel om het voorkomen van M.hyo infecties bij gelten, zeugen, 3 weken oude biggen en vleesvarkens van verschillende leeftijden te bepalen, om zo meer inzicht te krijgen in het verloop van M.hyo infecties.
Gelten bijna 11 keer vaker besmet dan zeugen
In de studie werden laryngeale swabs van 158 gelten en zeugen verzameld voor PCR-onderzoek naar M.hyo. De resultaten tonen aan dat gelten 10,9 keer vaker besmet zijn met M.hyo dan zeugen. Dit betekent dat biggen van eersteworps zeugen een grotere kans hebben om tijdens de kraamhokperiode al besmet te geraken met M.hyo vanuit de zeug, dan biggen van meerdereworps zeugen en dat gelten een sleutelrol hebben bij het in stand houden van M.hyo infecties in een bedrijf.
Vooral oudere vleesvarkens zijn besmet
De aanwezigheid van M.hyo bij klinisch gezonde biggen van 3 weken leeftijd werd opgespoord door middel van PCR-onderzoek op tracheo-bronchiaal swabs (TBS). In totaal werden 788 monsters verzameld. Na spenen werd de M.hyo status verder opgevolgd door middel van PCR-onderzoek op speekselmonsters die verzameld werden per hok op 6, 12, 16 en 20 weken leeftijd. In totaal werden 525 speekselmonsters verzameld. Uit de resultaten blijkt dat er significant meer M.hyo werd teruggevonden bij vleesvarkens van 20 weken dan bij de jongere dieren (zie figuur). Dit is in overeenstemming met veldwaarnemingen, waarbij klinische symptomen voornamelijk worden opgemerkt bij oudere vleesvarkens.
Conclusie
Dit onderzoek bevestigt opnieuw dat gelten een sleutelrol hebben in de M.hyo infectieketen. Gelten zijn 10,9 keer vaker besmet dan zeugen en houden dus de besmetting in stand. Herhaalde vaccinatie en acclimatisatie van gelten voor introductie in de zeugenstapel is dus cruciaal. Bij de vleesvarkens werden vooral besmettingen waargenomen bij varkens van 20 weken leeftijd. Omdat de infectie zich vooral op het eind van de vleesvarkensfase voordoet, is het belangrijk om een M.hyo biggenvaccin met een voldoende lange beschermingsduur toe te dienen.
Lees meer: https://www.pigbusiness.nl/artikel/189907-mycoplasma-controle-start-bij-de-gelten/
Bron
Deffner et al. (2022). Cross-sectional study on the in-herd prevalence of Mycoplasma hyopneumoniae at different stages of pig production. Vet Rec. 2022; e1317. https://doi.org/10.1002/vetr.1317