Europese Commissie wil niet ingrijpen in varkensmarkt
Dinsdag debatteerden de leden van de landbouwcommissie van het Europees Parlement (EP) over de Europese varkenshouderij. Daarbij lag de focus vooral op de precaire situatie van de Europese varkenshouders en de Afrikaanse varkenspest (AVP). Tijdens het debat riepen de commissieleden de EC op om de Europese varkenshouders te beschermen tegen immense uitdagingen en hen toekomstperspectieven te bieden.
Beperkt aantal knoppen
Volgens Michael Scannell, adjunct-directeur-generaal van de EC is de EC zich terdege bewust van de actuele crisissituatie in de Europese varkenshouderij. Scannell beklemtoonde dat ingrijpen in deze markt heel lastig is. De EC kan slechts aan een beperkt aantal knoppen draaien om enige steun te verstrekken. Diverse Europarlementariërs, waaronder Bert-Jan Ruissen (SGP) en Annie Schreijer-Pierik (CDA), vinden dat de EC zich te passief opstelt. Meer
Meer toekomstperspectief
De Duitse Europarlementariër Marlene Mortler (CSU) pleit óók voor meer toekomstperspectief voor de varkenshouders. „Onze Europese varkenshouders hebben het de afgelopen jaren zwaar gehad” volgens Marlene Mortler. „De prijzen lagen soms rond de 18 euro voor een big en 1,20 euro voor een kilogram geslacht gewicht. Met zo’n lage prijzen kan geen enkel bedrijf op den duur overleven. Het uitblijven van grote evenementen of out-of-home consumptie wordt niet gecompenseerd door een grotere vraag naar vlees in de retail. Daarbij komen nog de drastisch gestegen kosten voor voer, energie en bedrijfsbenodigdheden. Daarnaast vormt de AVP een aanhoudende bedreiging voor de dieren en de boeren. De maatregelen ter bestrijding van de AVP leiden tot vergaande beperkingen en marktverstoringen. Deze brengen veel varkenshouderijen op de rand van de afgrond. Het treft vaak boeren die zich juist met volle kracht inzetten voor dierenwelzijn en scharrelvarkenshouders.”
Ook aandacht voor AVP-bestrijding
Mortler onderstreept dat in Europees verband de varkenshouders niet alleen financiële ondersteuning verdienen. „Alle EU-lidstaten zouden zich ook moeten inspannen om de AVP-epidemie regionaal in te perken. In ieder geval moet een verdere verspreiding van het AVP-virus worden voorkomen. Dit gaat over niets minder dan het veiligstellen van de Europese varkenshouderij”, waarschuwt Mortler. De CSU-politica roept de EC op om de lidstaten effectief te ondersteunen bij de bestrijding van het AVP-virus.
Regionale structuren
Mortler breekt met name een lans voor de toekomst van de kleinere bedrijven in de EU. „Die moeten onder deze moeilijke marktomstandigheden werken en plannen maken voor de toekomst.” Gezien de actuele zeer lage opbrengstprijzen voor varkens en de huidige en toekomstige uitdagingen, roept ze de EC op om de winstgevendheid van boerderijen in de EU te waarborgen. „Alleen zo kunnen we onze regionale en hoogwaardige structuren in de EU behouden. Als de structurele breuk doorzet, heeft twee procent van de varkenshouders straks ruim 90 procent van de markt in handen. Deze ontwikkeling is niet duurzaam en ook niet gezond”, hield Mortler de EC voor.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief
Bronnen: Europese Commissie, Marlene Mortler