Column: Is een plus 1 cent op onderdelenprijs een lichtpuntje voor trieste varkensmarkt?
Alle goede verwachtingen ten spijt, de varkensprijsellende blijft voortduren. Daarmee is alles in één zin zo’n beetje omschreven. De Boerenvarkensprijs blijft dus onveranderd op 1,39 euro staan.
Er zijn nog varkenshouders en handelaren die varkens in overvloed hebben
Het aanbod in Nederland blijft nog steeds aan de ruime kant; al zijn er ruim 311.000 varkens geslacht. Het gewicht van 100,6 kilogram verraad het ruime aanbod. Er is wel het gevoel dat het aanbod slinkt, maar het is ook maar net met wie je spreekt. Er zijn nog varkenshouders en handelaren die varkens in overvloed hebben, maar sommigen zijn gewoon aan met leveren en geen problemen ondervinden. De onderdelen op de varkensmarkt stijgen licht met 1 cent en daarmee gaat er toch een lichtpuntje komen op de trieste varkensmarkt. De komende weken zullen de aantallen die nog over zijn, worden weggeslacht en daarmee zal ook het slachtgewicht gaan dalen. Dus we kunnen over 14 dagen eens kijken waar we staan en mogelijk naar boven kijken. Dit was eerder voor afgelopen week verwacht.
In Duitsland is de situatie net iets beter dan in Nederland. Een overaanbod is er niet, het aantal slachtingen ligt rond de 800.000 varkens met een iets lager slachtgewicht van 97,5 kilogram volgens VEZG. Wel is hier de markt nog steeds somber. Op Teleporc werden vrijdag geen varkens verhandeld, doordat er geen vraag was. Afgelopen dinsdag was het even schrikken met min 6 centen, maar daar zit een verhaal bij. De vrijdag ervoor was het plus 5 centen. Één partij werd verkocht voor 1,26 euro, maar de andere partijen werd nog geen 1,20 euro voor geboden. Beetje raar, maar zo was het. Nu wordt er op de schaduwnotering nog varkens gevraagd voor 1,16 euro en daardoor is er nog geen verbetering in zicht.
Voor de meeste andere markten in Europa is het ook onveranderd, zoals Denemarken tor Frankrijk. Italië daalde nog 2 centen en in Spanje is men van mening dat de meeropbrengst van de onderdelen bij de varkenshouder hoort te komen; dus steeg hier de prijs met 1 cent.
Er zijn maar weinigen die zin hebben meer voor biggen te betalen
Door de recente acties van de slachterijen om de prijs voor de vleesvarkens negatief bij te stellen, is de biggenmarkt weer terug bij af. Er zijn er maar weinig die zin hebben om meer voor de biggen te gaan betalen en daarom gaat de biggennotering 28 euro een pas op de plaats maken. Ook in de ons omringende landen waren de noteringen onveranderd. Alleen Zuid-Europa wist hoger te noteren. Italië pluste met 2 euro en Spanje ging met 0,50 euro omhoog. Een beetje positieve beweging op de vleesvarkensmarkt zal de biggennotering goed gaan doen, maar voor de vleesvarkenshouder zal dat gaan betekenen dat elke cent meer voor de varkens een euro meer voor de biggen zal zijn. We zullen zien. Eerst maar eens de markt in een positieve flow krijgen, zodat het varkenshouden weer wat leuker wordt.